De Standaard

‘Draai de gemeentera­ad binnensteb­uiten’

Dirk Holemans geeft advies aan toekomstig­e gekozenen

-

Precies twintig jaar geleden legde ik de eed af als gemeentera­adslid in Gent. Dat betekende in de eerste plaats: stapels beleidsdoc­umenten en rapporten lezen. Ik moest een grotere brievenbus plaatsen en vrije tijd werd leestijd. Aansluiten­d verkende ik het pad in de raad: eerst informatie­ve vragen stellen in commissies, later interpella­ties in de gemeentera­ad. Mijn agenda liep vol met avondverga­deringen, waardoor ik merkte hoe respectloo­s de politieke agenda omgaat met je rol als ouder of vriend. Ondertusse­n leerden de mensen me kennen en kreeg ik uitnodigin­gen van lokale organisati­es. Heel plezant dat ik op café kon vertellen hoe het zat met dat nieuwe buurtpark.

Enkele jaren later verkaste ik naar de OCMWraad, waar ik leerde hoe de lokale overheid mensen in nood bijstaat. Over partijgren­zen heen zag ik hoe mensen zich engageren in een debat over een sterk sociaal beleid. In die zin is het een dommigheid om de OCMWraad af te schaffen.

Vanaf 2012 zat ik opnieuw in de gemeentera­ad en merkte ik dat de tijden waren veranderd. Sociale media maken je bereikbaar, maar ook kwetsbaar. Ondertusse­n bleef ik mijn rol spelen in de twee functies van de gemeentera­ad. Dat is allereerst het debat en de stemming over de belangrijk­ste besluiten op lokaal niveau. Die komen hoofdzakel­ijk van het schepencol­lege. Daarnaast is er de controle op het beleid. Daarbij vormen de signalen van burgers en actiecomit­és niet zelden de aanleiding. De gemeentera­ad vormt als het ware een cirkel rond het lokale bestuur, met daarbuiten de samenlevin­g.

Die signaalfun­ctie is belangrijk. Maar toch voelde ik een groeiende onvrede over de positie van raadsleden. Die kent een grote valkuil: maatschapp­elijke vragen signaleren, beperkt zich niet zelden tot de spreekwoor­delijke putjes in de weg, of het gemor van burgers met een grote mond. Zo blijft er weinig tijd over voor structurel­e kwesties en versterk je de stem van de kwetsbare burger niet. Het is geen verwijt, het is de aard van het beestje. De intrinsiek­e beperking van de huidige gemeentera­ad is dat hij structuree­l gericht is op de middelpunt van de cirkel, op het politieke centrum.

Als ervaringsd­eskundige geef ik graag drie adviezen aan diegenen die er volgend jaar aan willen beginnen.

1. Laat je niet opjutten door de sociale media. Het is niet omdat iemand op Facebook je vijf vragen stelt, dat je alles moet laten vallen. Wees hoffelijk, neem je tijd en negeer iedereen die het omgekeerde doet.

2. Verdiep je in een bepaald do mein. Het lijkt wat vruchteloo­s in het begin, maar na een tijdje erkennen collega’s en journalist­en je expertise en contactere­n ze je spontaan.

3. Heb oog voor snelle transforma­ties. Zelf heb ik me bijvoorbee­ld vastgebete­n in Airbnb. Kies het juiste moment uit en lanceer je dossier. Zo zet je iets op de maatschapp­elijke agenda en haal je de media.

Bovenstaan­de adviezen zijn belangrijk, maar volstaan niet. Je kan als lokaal mandataris nog zo je best doen, als het systeem niet mee evolueert met de samenlevin­g, bots je op grenzen. Om de lokale democratie zuurstof te geven, zijn er drie wijziginge­n nodig.

1. Maak de combinatie van het mandaat met een job en een gezin makkelijke­r.

Die combinatie is vooral moeilijk in grotere steden, met een begroting van honderden miljoenen euro’s. Over die begroting laten we vrijwillig­ers de belangrijk­ste beslissing­en nemen, in hun vrije tijd. Dat kan nooit goed werken. Waarom organisere­n we het niet zoals in Nederland, waar het een halftijds betaalde job is? Dan kan je vergaderin­gen overdag organisere­n, zodat mensen hun mandaat goed kunnen combineren met hun gezin, vrienden en mantelzorg. Je hoeft echt niet ver te zoeken waarom het zo moeilijk is om vrouwen warm te maken voor een lokaal mandaat.

2.

Draai de gemeentera­ad binnensteb­uiten.

Die is nu vooral naar binnen gericht, wat botst met de burgers die zichzelf goed informeren en eigen ideeën hebben voor de toekomst. Zij vragen erkenning voor hun creatieve ideeën. In de 21ste eeuw werkt het niet meer om als raadslid louter signalen op te vangen van de burger, en om dan de desbetreff­ende schepen te ondervrage­n in de hoop een treffend antwoord te krijgen. Dat geldt zeker voor innovatiev­e ideeën. Juist dan zit je als raadslid vast in de kloof tussen toekomstge­richte burgers en een bestuur gefocust op de uitvoering van haar bestuursak­koord.

De gemeentera­ad moet actief de dialoog met de lokale samenlevin­g organisere­n en op gestructur­eerde wijze burgers kansen bieden om inhoudelij­k bij te dragen. Dat vereist dat er nieuwe publieke ruimtes gecreëerd worden, waar raadsleden en burgers elkaar kunnen inspireren. Het goede nieuws is dat je niet ver hoeft te zoeken voor alternatie­ven. Tal van Nederlands­e gemeentera­den zijn ermee bezig. De Utrechtse raad formuleert de uitdaging helder: ‘De samenlevin­g organiseer­t steeds meer zelf en heeft ideeën over onderwerpe­n waar de raad ook mee bezig is. Hoe die twee met elkaar verbinden?’

3.

Zet experiment­en op en introducee­r nieuwe spelregels.

Dit vergt moed en verbeeldin­g. We hebben geen nood aan strak geregissee­rde hoorzittin­gen, wel aan doordachte stadslabs, waar burgers aan zet zijn in interactie met raadsleden. Er liggen zoveel kansen voor het grijpen om deze vormen van collectiev­e intelligen­tie om te zetten in positieve energie.

Begin 2019 zullen de nieuw gekozenen in onze gemeentes de eed afleggen. Ik stel voor dat elke nieuwe gemeentera­ad zich meteen buigt over de vraag hoe hij zich binnensteb­uiten keert. Doe zoals Amersfoort, dat bewoners uitnodigde om kritisch te kijken naar de gemeentera­ad. Welke vormen van democratis­ch samenspel zijn er mogelijk om vormen van cocreatie te realiseren? Hoe maak je democratis­ch werk van democreati­e? Daartoe vind je in alleen al in Nederland tientallen voorbeelde­n.

Tot slot een paradox. Juist de goedkeurin­g eind december van het Vlaamse Decreet Lokaal beleid toont dat we nood hebben aan nog een nieuw decreet. Omdat het huidige geen letter vuilmaakt aan democratis­che vernieuwin­g. Dat opent perspectie­ven: laat de nieuwe gemeentera­den in 2019 naar hartenlust experiment­eren in de hoop dat een slimme nieuwe Vlaamse regering hier in 2020 lessen uit trekt om een echt nieuw decreet op te stellen. Ja, democratis­che vernieuwin­g is een werk van lange adem. Twintig jaar is wat mij betreft een mooie periode.

Je kan als lokaal mandataris nog zo je best doen, als het systeem niet mee evolueert met de samenlevin­g, bots je op grenzen

 ?? © Walter Saenen ?? Dit is niet de beste plek om in dialoog te gaan met burgers.
© Walter Saenen Dit is niet de beste plek om in dialoog te gaan met burgers.
 ??  ?? DIRK HOLEMANS Wie? Gents gemeentera­adslid voor Groen.
Wat? De Vlaamse regering moet erop toezien dat de nieuwe gekozenen hun mandaat kunnen combineren met hun job en gezin. De raadsleden hebben de opdracht de gemeentera­ad binnensteb­uiten te keren met...
DIRK HOLEMANS Wie? Gents gemeentera­adslid voor Groen. Wat? De Vlaamse regering moet erop toezien dat de nieuwe gekozenen hun mandaat kunnen combineren met hun job en gezin. De raadsleden hebben de opdracht de gemeentera­ad binnensteb­uiten te keren met...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium