De Standaard

Zuid-Afrika wil onteigenen zonder compensati­e

Kersvers president Cyril Ramaphosa staat voor zijn eerste grote uitdaging. Die kon niet emotionele­r zijn: confiscati­e van het land van blanke boeren in het ‘algemeen belang’.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I De parlementa­ire stemming van vorige week over het ‘onteigenen van land zonder compensati­e in het algemeen belang’ was volgens professor Ruth Hall (Universite­it Kaap West) ‘historisch’. Het ZuidAfrika­anse parlement riep, 241 tegen 83, een commissie in het leven die de verdere details van zo’n onteigenin­g zal uitwerken. Die commissie kan ook de grondwet aanpassen.

Het is een triomf voor de linksradic­ale oppositiep­artij

Economic Freedom Fighters (EFF), die in coalitie stemde met het ANC van president Ramaphosa. ‘De tijd van verzoening is voorbij’, zei de militante EFFleider Julius Malema. ‘Wij moeten de waardighei­d van ons volk herstellen, zonder compensati­es voor de criminelen die ons land gestolen hebben.’

Vlak na de Apartheid had de blanke minderheid nog 84 procent van het land in handen. Dat aandeel is sindsdien wel gekrompen, maar volgens sommigen nog niet snel genoeg.

Volgens een overheidsa­udit uit 2017 is vandaag slechts 26,7 procent van alle grond in bezit van nietblanke­n. Maar in de meest vruchtbare landbouwre­gio’s hebben zwarten wel tot 50 procent en meer van de landbouwgr­ond in eigendom. De ZuidAfrika­anse overheid probeert al sinds 1994 om gronden aan te kopen en te herverdele­n onder de landloze zwarte bevolking. Maar de meeste zwarte boeren vandaag hebben hun grond aan zichzelf te danken, via commerciël­e transactie­s.

De nieuwe motie lijkt radicaal, maar volgens Hall gaat het deels om symboolpol­itiek. ‘Nu al laat de grondwet toe dat de compensati­e (voor blanke eigenaars) op nul wordt gezet om historisch­e onrechtvaa­rdigheden aan te pakken.’ ZuidAfrika’s blanke kolonisten verdreven niet alleen de lokale stammen (Khoikhoi en Xhosa) van hun land, maar hielden zwarten de hele 19de en 20ste eeuw als ondergesch­ikte arbeidskra­chten.

‘Ten gronde gaat het er bij de eis van onteigenin­g zonder compensati­e om dat blanken niet opnieuw zouden profiteren van kolonialis­me en apartheid. En dat lijkt een faire vraag’, zegt Hall. Maar de ANCregerin­gen hebben tot nu toe weinig energie gestopt in landhervor­ming.

Geen Zimbabwe 2.0

‘Ik zag rechtszake­n waarbij de minister op het laatste moment gigantisch­e sommen publiek geld uitbetaald­e aan één blanke familie en ook voortduren­de onteigenin­gen van arme zwarten zonder compensati­e. Deze motie is niet per se nodig, en al zeker niet voldoende voor een echte landhervor­ming.’

Verwacht wordt dat Cyril Ramaphosa een minder radicaal voorstel zal steunen dan bijvoorbee­ld Malema. Zo staat hij erop dat de hervorming de voedselvei­ligheid niet bedreigt, zoals in Zimbabwe gebeurde.

‘De tijd van verzoening is voorbij. We moeten de waardighei­d van ons volk herstellen’

JULIUS MALEMA

Leider Economic Freedom Fighters

 ?? © afp ?? Aanhangers van Julius Malema eisen land op voor de zwarten.
© afp Aanhangers van Julius Malema eisen land op voor de zwarten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium