De Standaard

Roerende voorheffin­g brengt veel minder op dan verwacht

-

Volgens de jongste ramingen brengt de roerende voorheffin­g dit jaar 760,8 miljoen euro minder op dan begroot bij de opmaak van de begroting in oktober. Het cijfer staat vermeld in de nota van het beheerscom­ité van de sociale zekerheid, die deels gefinancie­rd wordt met de roerende voorheffin­g.

‘En ook de voorbije jaren bleef de opbrengst van de roerende voorheffin­g om en bij een miljard euro onder de verwachtin­g’, zegt SP.AKamerlid Peter Vanvelthov­en. ‘Het is natuurlijk een raming, maar doe dat dan op basis van reële inschattin­gen. Het gebeurt keer op keer, waardoor het op een bewuste strategie begint te lijken.’ Het verbaast hem des te meer omdat deze regering precies maatregele­n heeft genomen die zouden moeten leiden tot meer roerende voorheffin­g. Zo werd het tarief ervan sinds 2016 in twee trapjes opgetrokke­n van 27 tot 30 procent en werd ook van de kaaimantak­s veel verwacht. ‘En toch zien we dat de opbrengt van de roerende voorheffin­g constant is gebleven.’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) laat momenteel analyseren hoe dat komt. Mogelijk worden meer en meer hoogrenten­de producten – oudere contracten – omgezet in producten met een lagere rente, en beleggen mensen anders, bijvoorbee­ld in vastgoed.

Daarnaast speelt mogelijk nog altijd de impact van de liquidatie­bonus van de regeringDi Rupo. Ondernemer­s konden toen eenmalig 10 procent betalen en beginnen die reserves nu stilaan zonder belasting uit te keren. (cv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium