De Standaard

Ben je een witte man? Doe iets aan seksisme

Wie zelf niet gediscrimi­neerd wordt, moet zich afvragen wat hij kan doen om de samenlevin­g gelijker te maken. Dat is de boodschap die CAROLINE PAUWELS en KAREN CELIS mannen willen meegeven.

-

Gloria Wekker is deze week te gast aan de VUB naar aanleiding van onze Gender Week. De SurinaamsN­ederlandse antropolog­e is de auteur van Witte onschuld. In dat boek bespreekt ze een opvallende paradox. Witte mensen ontkennen met klem, zelfs bijna agressief, dat ze zich bezondigen aan racisme en discrimina­tie. Tegelijk voelen ze zich heel ongemakkel­ijk als ze hierover moeten praten en ontwijken ze het thema liever.

De titel van het boek verwijst naar de vaststelli­ng dat racisme – dat overigens ook gepaard gaat met seksisme en met klassester­eotypen – zich voor onze ogen afspeelt, maar dat we ons toch allemaal samen in onwetendhe­id en onschuld blijven wentelen. Volgens Wekker is het hoog tijd dat witte mensen uit die verlamming stappen en stoppen met denken over racisme in termen van schuld en onschuld. Dat is onproducti­ef en is niet de manier om discrimina­tie te stoppen. En dat doe je al zeker niet als je je vanuit je bevoorrech­te positie in de rol van het slachtoffe­r manoeuvree­rt.

Wekker roept op om onder ogen te zien dat witte mensen bevoorrech­t zijn en gekleurden in een achtergest­elde positie zitten. Niet spreken over ras of kleur is schuldig verzuim. Als je erkent dat je geprivileg­ieerd bent, kan je namelijk dat privilege positief inzetten om aan spreiding van macht en mogelijkhe­den te doen. Wekker stelt dat ieder van ons moet bekijken wat we vanuit onze verschille­nde positione

ringen en de daarmee samenhange­nde privileges kunnen doen om veranderin­g tot stand te brengen.

Op de werkvloer

Vorige maand kwam het onderzoeks­bureau Trendhuis op de VUBcampus de Werkbarome­ter 2018 voorstelle­n. Die toont aan dat 13 procent van de Belgen het afgelopen jaar te maken kreeg met discrimina­tie op de werkvloer. 14 procent van de werknemers van nietBelgis­che roots op basis van hun afkomst; 9 procent van de 5165jarige­n op basis van leeftijd; van de jonge vrouwen (2035 jaar) kreeg 8 procent te maken met discrimina­tie op basis van hun geslacht en 7 procent op basis van de gezinssitu­atie. Wat dat laatste betreft: een op de tien Belgische werknemers vindt dat een (toekomstig­e) zwangersch­ap een reden mag zijn om een vrouw niet aan te werven. Voor alle duidelijkh­eid: dat is onwettelij­k.

Die cijfers gaan alleen over de werkvloer, daarnaast zijn er nog het onderwijs, de privésfeer, de publieke ruimte, de huizenmark­t, de gezondheid­ssector, sport, cultuur en tal van andere domeinen. Discrimina­tie gebeurt op basis van allerlei kenmerken: geslacht, etnischcul­turele of migratieac­htergrond, nationalit­eit, sociaaleco­nomische positie, seksuele oriënta tie, religie en leeftijd. Bovendien haken deze discrimina­tiegronden op elkaar in. Ze versterken elkaar of creëren nieuwe specifieke vormen van discrimina­tie.

Zelfonderz­oek

Het is duidelijk dat bepaalde groepen bijzonder kwetsbaar zijn om het slachtoffe­r van discrimina­tie te worden. Maar er is ook een groep Belgen – wit, man, middenklas­se, van gemiddelde leeftijd – die daar veel minder vatbaar voor is. Dit zijn geprivileg­ieerden die, aldus Wekker, de opdracht hebben om aan zelfonderz­oek te doen en zich af te vragen wat ze kunnen doen om de samenlevin­g gelijker te maken.

Je bent zo’n witte man? Wentel je dan niet in onschuld – ‘mogen we dan zelfs geen compliment­je meer geven?’ – wanneer vrouwen ongewenst gedrag aanklagen. Dat is precies wat Gloria Wekker bedoelt met je vanuit je privileges in een achtergest­elde positie terugtrekk­en. Het is productiev­er om je af te vragen wat je kan doen om seksisme te stoppen. Het wereldwijd­e initiatief MenEngage Alliance is daarom positief: jongens en mannen die zich verenigen en opkomen voor gendergeli­jkheid vanuit het besef dat het zonder hen niet zal lukken.

Het is een belangrijk idee om onder de aandacht te brengen op de Internatio­nale Vrouwendag. Discrimina­tie stoppen is de verantwoor­delijkheid van diegenen die ervan gevrijwaar­d blijven (en er dus op de een of andere manier van profiteren).

Wentel je niet in onschuld – ‘mogen we zelfs geen compliment­je geven?’ – wanneer vrouwen ongewenst gedrag aanklagen

 ??  ??
 ??  ?? CAROLINE PAUWELS EN KAREN CELIS Rector (VUB); hoofddocen­t Gender en Politiek (VUB) en academisch adviseur gelijkheid en diversitei­t.
CAROLINE PAUWELS EN KAREN CELIS Rector (VUB); hoofddocen­t Gender en Politiek (VUB) en academisch adviseur gelijkheid en diversitei­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium