De Standaard

Deze regering kijkt wel naar de toekomst

-

VINCENT VAN QUICKENBOR­NE verdedigt de pensioenhe­rvorming van de regeringMi­chel. De richting is duidelijk: allemaal langer werken voor een eerlijker en hoger pensioen.

Guy Tegenbos stelde in zijn column dat de regering een knoeiboel heeft gemaakt van de pensioenhe­rvorming (DS 7 maart). De pensioenco­mmissie van Frank Vandenbrou­cke maakte volgens de gewaardeer­de columnist een goede blauwdruk, waarvoor een draagvlak moest worden gezocht bij de sociale partners en de bevolking, om die dan om te zetten in een brede hervorming.

Klopt dit beeld? Volgens mij niet. We leven in een democratie, geen technocrat­ie. Het rapport van de pensioenco­mmissie is een belangrijk werkstuk. Maar na consultati­e en breed overleg is het aan de politiek om te beslissen. Maar wat zien we? De socialisti­sche overheidsv­akbond kant zich tegen élke hervorming die raakt aan verworven pensioenre­chten van hun ambtenaren­achterban. Nochtans hebben zij de hoogste pensioenen, gemiddeld 2.600 euro bruto per maand.

Werknemers moeten het gemiddeld met 1.100 euro stellen en hun pensioen kan netto zelfs nooit hoger klimmen dan 1.700 euro. Bij de zelfstandi­gen bedraagt het gemiddelde amper 900 euro. In de discussie over de zware beroepen hetzelfde liedje: vandaag bestaan systemen van vervroegde uittreding zo goed als alleen bij bepaalde ambtenaren. Treinbestu­urders kunnen nog steeds met pensioen gaan op 55. Een kleine groep militairen op 46. Alsof er geen werknemers zijn met zware taken. Leg dat eens uit aan de bouwvakker of verpleegst­er. Ik betwijfel dus of we in dit ongemeen sterk gesyndicee­rde land met de vakbonden tot een hervorming kunnen komen die echt rekening houdt met het algemene, en niet het particulie­re belang.

Tegenbos hangt ook een beeld op van een regering die alleen wat ‘sleutelt’ in de marge. Het tegendeel is waar. De richting is duidelijk: allemaal wat langer werken voor een eerlijker en hoger pensioen. Ik laat de feiten voor zich spreken. De meerkosten van de vergrijzin­g werden door deze regering gehalveerd ten opzichte van ongewijzig­d beleid. De gemiddelde pensioenle­eftijd is licht gestegen, we werken dus allemaal wat langer. Stelsels van vervroegd pensioen doven uit. De minimumpen­sioenen van werknemers én zelfstandi­gen werden gelijkgest­eld en opgetrokke­n tot boven de 1.200 euro.

Studiejare­n afkopen

Ook ambtenaren moeten voortaan betalen om hun studiejare­n af te kopen, zoals de werknemers en de zelfstandi­gen. Dat is overigens een van de hervorming­en die maken dat de drie stelsels naar elkaar toegroeien. Wie met pensioen is en minstens 65 jaar oud is, mag onbeperkt bijverdien­en boven op het pensioen. Zoals al aangehaald, zullen ook werknemers in de privésecto­r voortaan vervroegd kunnen stoppen als ze zware taken hebben uitgeoefen­d.

Tegenbos heeft wel overschot van gelijk wanneer hij stelt dat de pensioenen hervormen vooral in het belang is van onze jongeren. In de eerste plaats zijn zij het die écht langer zullen moeten werken. Voor hun pensioen, maar dus ook om de soms onverdedig­bare privileges van sommigen te betalen. Het is dan toch cynisch dat het uitgereken­d die laatsten zijn die staken, betogen en een eerlijker pensioensy­steem in de weg staan. Want daar wil de regering naartoe. Alles kan beter, zeker ook het pensioenbe­leid. Maar de pensioenhe­rvormingen van de regeringMi­chel zijn wel stuk voor stuk in het belang van onze jongeren.

De socialisti­sche overheidsv­akbond kant zich tegen élke hervorming

VINCENT VAN QUICKENBOR­NE Burgemeest­er van Kortrijk en Kamerlid (Open VLD).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium