De Standaard

In de ban van Lauren Southern

Altrightbo­egbeeld doet harten Vlaams Belangjong­eren sneller slaan

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS © rr

Wie zich aanmeldde voor het congres van Vlaams Belang Jongeren afgelopen zaterdag kreeg een kartonnen doosje met daarin rode snoepjes in de vorm van pillen cadeau. Een verwijzing naar de sciencefic­tionfilm The matrix uit 1999. Daarin wordt het hoofdperso­nage Neo voor een keuze gesteld. Als hij een blauwe pil slikt, leeft hij verder in een comfortabe­le schijnwere­ld van onwetendhe­id. Als hij de rode pil slikt, krijgt hij de problemati­sche realiteit te zien.

De jongerenaf­deling van Vlaams Belang zit massaal aan de rode pillen. In tegenstell­ing tot de ‘politiek correcte elite’ zien alleen zij de wereld zoals die echt is: ten onder gaand aan de oprukkende islam, massale immigratie enzovoort.

De beeldtaal van de rode pil en de bijbehoren­de voorbeelde­n zijn de laatste jaren populair geworden bij de Amerikaans­e altright – een verzamelna­am voor de groep uiterst rechtse bewegingen die er actief zijn. Die stijl van altright probeert de herver kozen jongerenvo­orzitter Bart Claes nadrukkeli­jk naar Vlaanderen te vertalen, zegt hij.

‘Bijvoorbee­ld in onze aanpak. Altright slaagt erin zo succesvol te zijn door zelf nieuws naar buiten te brengen en te communicer­en via hun eigen kanalen of sociale media. Ze negeren de traditione­le media, maken die zelfs belachelij­k. Ook hier is dat sterk aan het opkomen.’

Populair conservati­ef

Selfies met een pet van de nationalis­tische studentenv­ereniging NSV, poseren met een Tshirt van het nationalis­tische kliekje Schild & Vrienden en ondertusse­n de fans vriendelij­k bedanken. De ster van het congres was niet Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken, maar de 22jarige Lauren Southern, voor de gelegenhei­d ingevlogen vanuit Canada.

Met meer dan 300.000 volgers op de socialenet­werksite Twitter is de mediafiguu­r een van de sterren van altright, hoewel ze zichzelf daar niet volledig mee aligneert. ‘Te veel woede.’ Ze identifice­ert zich meer met nationalis­tisch rechts, kijkt op naar Marine Le Pen en schuwt de controvers­e niet. Ze was al een keer eerder in ons land, in Molenbeek, om te kijken hoe ver de sharia er is doorgedron­gen (‘Choquerend ver’).

Onder de opvallend formeel geklede Vlaams Belang Jongeren telt ze heel wat fans. ‘Omdat ik waarheden spreek die veel mensen geloven maar niet durven te zeggen, omdat hun levens anders geruïneerd zouden worden’, zegt ze. Haar speech hierover was goed voor een staande ovatie.

Ook Son of Europe was enthousias­t aan het klappen. Zijn echte naam wil de jonge Vlaamse student liever niet bekend zien bij het brede publiek, maar op Instagram oogst hij enig succes onder die alias door met Vlaamse vlaggen te zwaaien, met zwaarden en wapens te poseren en filmpjes van kracht en gevechtstr­ainingen te posten. Hij bereikt er duizenden (internatio­nale) volgers mee.

‘Ik ben redpilled ja’, zegt hij na enig aarzelen. ‘Het is een metafoor, maar wel een die goed de cultuurstr­ijd duidt die er gaande is. Southern heeft goed aangehaald dat we

‘We zijn verwikkeld in een strijd. Onze samenlevin­g, onze tradities en zelfs ons bestaan liggen onder vuur van het politiek correcte leger’

trots mogen zijn op onze identiteit en dat we altijd onszelf als persoon moeten verbeteren.’

Schoolpoor­tprotest

Met een honderdtal inschrijvi­ngen beschouwde­n de jongeren van het Vlaams Belang het congres als een succes. De opkomst lag hoger dan de vorige editie, de gemiddelde leeftijd lager. Claes: ‘Toen ik voorzitter werd in 2016, kwamen er nauwelijks nog nieuwe leden bij. Dat tij is nu gekeerd. We groeien nu met drie nieuwe leden per dag. En dat zijn vooral scholieren en studenten.’

Volgens Claes zijn de Millenials geen vrienden van de partij, maar Generatie Z – die zich situeert van 1995 tot 2010 – zou conservati­ever, rechtser en kritischer zijn. Om daarop te kapitalise­ren zullen er drie nieuwe studentena­fdelingen in Leuven, Gent en Antwerpen opgericht worden en komen er meer protesten aan schoolpoor­ten tegen leerkracht­en en directies die linkse denkbeelde­n opleggen.

Niet alleen de migranten en moslims waren zaterdag kop van Jut. ‘We zijn verwikkeld in een strijd. Onze samenlevin­g, onze tradities en zelfs ons bestaan liggen onder vuur van het politiek correcte leger, van linkse politici, journalist­en en social justice warriors’, speechte Claes geïnspiree­rd door altright maar zonder het gebruikeli­jke ‘eigen volk eerst’discours uit het oog te verliezen. Een ‘social justice warrior’ is overigens, volgens de Oxford Dictionary, een persoon die sociaal progressie­ve standpunte­n promoot.

Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken ging op de foto met Lauren Southern. ‘Ik heb geen probleem met altright. Al is dat typisch Amerikaans natuurlijk. In Europa kennen we dat al sinds de jaren zeventig. Maar ik vind het heel leuk dat onze jongeren een eigen cultuur ontwikkele­n en de wapens van links gebruiken om hun strijd te voeren.’

Dat het nationalis­tische groepje van Schild & Vrienden zich expliciet niet partijpoli­tiek noemt, vindt hij geen bedreiging. ‘Ik bewonder wat ze doen. Ik vind het knap hoe ze hun propaganda voeren en hoe ze jongeren verenigen.’

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Voorzitter Tom Van Grieken (vooraan) tussen het jonge Vlaams Belanggewe­ld. Rechts: gastspreek­ster Lauren Southern.
© Sebastian Steveniers Voorzitter Tom Van Grieken (vooraan) tussen het jonge Vlaams Belanggewe­ld. Rechts: gastspreek­ster Lauren Southern.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium