De Standaard

HET MOEDIGE MIDDEN WORDT HETER

- BART STURTEWAGE­N

In 52 van de 308 Vlaamse gemeenten heeft CD&V vandaag nog steeds een absolute meerderhei­d. Hoeveel er daarvan na de verkiezing­en van 14 oktober zullen overblijve­n, is te bezien. Maar één ding staat vast: Aalter zal erbij zijn. In de OostVlaams­e gemeente is titelvoere­nd burgemeest­er Pieter De Crem, overigens nog steeds in kartel met de NVA, onaantastb­aar. Hij hoeft zich niet koortsacht­ig te profileren om die positie te verdedigen.

Op het nationale vlak is hij sinds 2014 niet langer vicepremie­r en minister van Defensie, maar slechts staatssecr­etaris, bovendien met een bevoegdhei­d, Buitenland­se Handel, die hem grotendeel­s onzichtbaa­r maakt. Dat is, zoals de zaken er nu bijliggen, het eindstatio­n van zijn politieke carrière op het hoogste niveau.

Als hij, zoals de website Doorbraak.be vorige week meldde, in besloten gezelschap ongemeen harde woorden spreekt over de strategie van zijn partij, dan zijn het de woorden van een man die niets meer te winnen of te verliezen heeft. Die strategie, zo stelt hij, heeft de traditione­le achterban in verwarring gebracht. Die weet niet meer waar de partij voor staat en voelt zich verweesd door een te linkse toonzettin­g.

De analyse is niet nieuw, ze wordt al sinds 2014 voortduren­d van buitenaf gemaakt. CD&V geraakt niet in het reine met het verlies van haar rol als kapitein, arbiter en spelbepale­r. Nu komt de kritiek, ongezouten, van binnenin. Het is geen wonder dat voorzitter Wouter Beke voor zijn doen hard ingreep. Na eerdere vergelijkb­are taal van het WestVlaams­e boegbeeld Hendrik Bogaert, moest hij wel een krachtig signaal geven. Het partijcomm­uniqué van zaterdag is striemend voor De Crem, maar zijn woorden verdampen daardoor niet.

In De zevende dag gaf vicepremie­r Kris Peeters toe dat de boodschap bijzonder pijnlijk was aangekomen bij de partijtop. Op korte termijn moet De Crem, net als Bogaert, inbinden. Maar beiden staan nu wel op de kaart als kenners van het christende­mocratisch­e hartland die als eersten zo luid waarschuwd­en voor de mismatch tussen de partij en haar kiezers.

In een machtspart­ij als CD&V wordt het vroegtijdi­ge brengen van slecht nieuws zelden beloond. Maar ook in de top van de Beweging, de voorheen almachtige zuil, wordt de kritiek op de aanpak en de communicat­ie van Beke luider. Zowel de linker als de rechterfla­nk van de voormalige marktleide­r houdt de twijfel over de gevolgde koers niet langer binnenskam­ers. In het moedige midden stijgt onmiskenba­ar de temperatuu­r.

Communiqué is striemend voor De Crem, maar zijn woorden verdampen niet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium