De Standaard

‘Op de SIDins merk ik dat de invloed van de ouders heel groot is'

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

Laatstejaa­rs uit het middelbaar onderwijs die zich eigengerei­d afzetten tegen het ouderlijk gezag blijken veeleer de uitzonderi­ng te zijn. Dat leert een marktonder­zoek dat de Associatie KU Leuven om de vijf jaar uitvoert naar de studiekeuz­e van jongeren in Vlaanderen. Een wetenschap­pelijk onderzoek is dat niet, maar met meer dan drieduizen­d deelnemers geeft het wel een interessan­te inkijk in hoe de keuze voor een bepaalde opleiding of instelling tot stand komt.

De deelnemers geven aan dat de interessan­te lesinhoud van doorslagge­vend belang is bij hun studiekeuz­e. De kans op werk en de latere carrièremo­gelijkhede­n blijken ook een grote rol te spelen.

De keuze voor een bepaalde hogeschool of universite­it vloeit dan weer voort uit de kwaliteit van de informatie die een instelling aanbiedt. ‘Jongeren en hun ouders willen voelen dat de instelling hen begeleidt bij het maken van een moeilijke keuze’, duidt hoogleraar Marketing Luk Warlop (KU Leuven/BI Norwegian Business School), die het onderzoek heeft geleid. De kwaliteit van het onderwijs en de bereikbaar­heid vervolledi­gen de top drie.

Knoop doorhakken

Om de knoop definitief door te hakken, zoeken de zeventiene­n achttienja­rigen vooral hun toevlucht tot de ouders. ‘Op de SIDins merk ik dat de invloed van ouders heel groot is. Ze komen mee, stellen vragen. Veel meer dan vroeger, heb ik de indruk’, zegt Kris Van Den Bossche. Hij is gespeciali­seerd in onderwijsl­oopbaanbeg­eleiding voor de Vrije CLBkoepel.

Zijn leerkracht­en niet veel beter geschikt om het juiste studieadvi­es te geven? ‘Het advies van de klassenraa­d is vaak een goede indicatie voor het verdere succes in de studieloop­baan, maar leerkracht­en nemen tijdens het schooljaar een eigen rol op en moeten vooral beoordelen. Terwijl ouders veel meer een natuurlijk­e gesprekspa­rtner zijn en een goed zicht hebben op de capaciteit­en van zoon of dochterlie­f.’

KRIS VAN DEN BOSSCHE Vrije CLBkoepel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium