De Standaard

Het leven in een rusthuis viel hen te zwaar

-

Omdat ze zich niet konden verzoenen met een leven in een rusthuis, stapten twee tachtigers gisteren in De Panne samen uit het leven.

Hun roots lagen in Brasschaat. Maar hun hart hadden Maria (87) en Emmanuel (86) al jaren verloren aan de kust. Ze waren de voorbije jaren dan ook steevast te vinden in residentie Amadeus in De Panne. Alleen speelde de leeftijd hen meer en meer parten. Hun huisarts had hen op het hart gedrukt dat alleen wonen niet langer een optie was.

Volgens onze informatie waren ze de voorbije maanden eerst verhuisd naar een woonzorgce­ntrum in Bulskamp en daarna naar SintBernar­dus in De Panne. Verscheide­ne kennissen bevestigen dat ze op geen van beide plaatsen echt gelukkig waren. Gisteren zag een getuige het koppel hand in hand op de tiende verdieping staan van hun gebouw aan de zeedijk.

Eenzaamhei­d

In tegenstell­ing tot wat vaak wordt aangenomen, komt zelfdoding het vaakst voor bij bejaarden. Professor Miet Vermeiren (UGent) concludeer­de in een onderzoek dat zelfdoding piekt in de categorie van 80 tot 84 jaar. Nog uit haar studie bleek dat één op de drie bejaarden in Vlaamse rust huizen kampt met gevoelens van depressie. Spelen mee: eenzaamhei­d, fysieke en mentale aftakeling, het gevoel niet nuttig meer te zijn, overlijden van een dierbare.

De directie van SintBernar­dus zat na het vernemen van het tragische nieuws samen met het personeel. ‘Dit is intriest, maar we zijn, ook na contact met hun huisarts, tot de constateri­ng gekomen dat er geen indicaties waren dat zoiets kon gebeuren’, zegt de directie. ‘We weten dat ze hun vroegere leven misten. Daarom mochten ze ook geregeld naar hun appartemen­t terugkeren. We dachten dat ze daardoor gelukkiger zouden zijn.’

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

‘We weten dat ze hun vroegere leven misten. Daarom mochten ze geregeld naar hun appartemen­t terugkeren’

DIRECTIE SINTBERNAR­DUS

 ?? © Thijs Pattyn ?? Residentie Amadeus in De Panne.
© Thijs Pattyn Residentie Amadeus in De Panne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium