De Standaard

Werd Soufiane (4) gewurgd door zijn zus (17)?

Op de eerste dag van de zomervakan­tie in 2015 stierf Soufiane (4), een jongetje uit SintAgatha­Berchem. Zijn grote zus Bouchra F., toen 17 jaar, moet zich deze week voor het Brusselse assisenhof verantwoor­den voor moord.

- VAN ONZE REDACTRICE ELINE BERGMANS

Ze houdt van tekenen, van muziek en van haar vriendje. Maar Bouchra F., een Marokkaans­Italiaans meisje uit SintAgatha­Berchem, moet in de vakantie ook vaak op haar broertje letten terwijl hun ouders gaan werken.

Op 1 juli 2015 is dat niet anders. ‘Ik zit vast. Ik kan hier niet weg’, sms’t ze naar Mohamed, als die vraagt om af te spreken. Na wat berichten over en weer, beslist het koppeltje om in de namiddag naar het park te gaan. Om vier uur rent Bouchra echter naar beneden. ‘Help me, Soufiane beweegt niet meer’, roept ze.

Een buurvrouw belt de hulpdienst­en en probeert Soufiane nog te reanimeren, maar de kleuter is al overleden. Er worden op het eerste gezicht geen sporen van geweld gevonden. Bouchra vertelt dat haar broertje twee weken voordien ook al in het ziekenhuis werd opgenomen na ‘een malaise’.

Puntbloedi­ngen

De onderzoeks­rechter beveelt een autopsie. Het lichaam van Soufiane blijkt puntbloedi­ngen te vertonen op het borstvlies, het hart en in het oogwit. Wetsdokter Grégory Schmit treft ook lichte druksporen aan in de hals waardoor hij maar één conclusie heeft: Soufiane werd om het leven gebracht door wurging.

Volgens de wetsdokter heeft Bouchra haar broertje twee weken voordien mogelijk ook al proberen wurgen, omdat ook toen de typische puntbloedi­ngen in de ogen van het kind werden aangetroff­en.

Bouchra F. moet zich vanaf vandaag verantwoor­den voor het Brusselse assisenhof. Volgens de aanklager heeft ze haar enige broer vermoord omdat ze meer tijd wilde doorbrenge­n met haar vriendje. Bovendien verlangde ze ook terug naar de periode voor zijn geboorte, toen ze nog een eigen kamer had.

Het proces belooft vooral een discussie te worden tussen geneeshere­n. Ook de verdedigin­g stelde twee artsen aan die betwisten dat Soufiane stierf door wurging. Volgens Eric Baccino, een wetsdokter uit Montpellie­r, is het kind gestorven door een epileptisc­he

Het proces belooft vooral een discussie te worden tussen artsen

aanval, nadat hij op zijn tablet had gespeeld. Twee weken voordien zou Soufiane volgens hem ook zo’n epileptisc­he aanval hebben gehad.

Geen emotie

Grégory Schmit die door het gerecht werd aangesteld, spreekt dat tegen. Volgens hem blaakte Soufiane van gezondheid. Uit de autopsie blijkt ook niet dat het kind op zijn tong beet (wat epilepsiep­atiënten vaak doen tijdens een aanval). Bovendien hadden de dokters die Soufiane na zijn eerste malaise zagen, vastgestel­d dat het kind alert was (terwijl na een epileptisc­he aanval vaak een verwarde periode volgt).

Bouchra F. is altijd blijven ontkennen dat ze iets met de dood van haar broertje te maken heeft. Maar ze heeft wel enkele details in haar verklaring gewijzigd. Ook haar onverschil­lige reactie op zijn overlijden roept vragen

op. Haar vriendinne­n van school merken op dat ze geen greintje emotie toont. ‘Terwijl ze zo emotioneel kon zijn als ze ruzie had met haar vriendje’, zegt haar klasgenote Marine.

Ook de psychiater­s vinden haar koele reactie opvallend. ‘Mogelijk bevindt ze zich in een fase van totale ontkenning. Niet omdat ze de feiten heeft verdrongen, maar eerder als een kinderlijk­e verdedigin­gsstrategi­e om te ontsnappen aan een straf en om haar imago te beschermen’, aldus hun rapport. Volgens de psychiater­s is de beschuldig­de egocentris­ch en heeft ze een erg hoge dunk van zichzelf.

Bouchra zat een tijdje in voorhechte­nis, maar is vandaag vrij en woont bij haar ouders, die in haar onschuld geloven. Ze hebben zich nooit burgerlijk­e partij gesteld in de zaak. ‘We twijfelen niet aan onze lieve dochter’, verklaarde haar moeder. ‘Ze zou Soufiane nooit met een vinger aanraken.’

 ?? © Marc Gysens ?? Volgens de psychiater­s is Bouchra egocentris­ch en heeft ze een hoge dunk van zichzelf.
© Marc Gysens Volgens de psychiater­s is Bouchra egocentris­ch en heeft ze een hoge dunk van zichzelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium