De Standaard

Trump blijft EU opjagen

Een keiharde uithaal naar de EU zet de handelsrel­aties met de VS extra op scherp. Trump lijkt nu vooral de Duitse autoindust­rie te viseren.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Europa en de VS blijven op ramkoers. De Amerikaans­e president wil de EU alleen maar vrijstelle­n van de aangekondi­gde importtari­even op aluminium en staal, als die iets in ruil geeft. Het opheffen van een aantal bestaande invoerbele­mmeringen op Amerikaans­e producten en dan vooral auto’s bijvoorbee­ld.

Europa en andere handelspar­tners van de VS, zoals Japan, betwisten de importtari­even van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium die Trump heeft aangekondi­gd. Een al eerder geplande ontmoeting in Brussel tussen de VS, de EU en Japan, bleek zaterdag dus grotendeel­s een maat voor niets.

‘De discussie was oprecht’, zei Malmström na afloop van de vier uur lange vergaderin­g via Twitter. ‘Maar we kregen niet onmiddelli­jk duidelijkh­eid over de procedure om vrijgestel­d te worden. De bespreking­en gaan komende week door.’ Wellicht in de marge van de Oesobijeen­komst in Parijs.

De reactie vanuit de VS liet niet lang op zich wachten. ‘De Europese Unie, prachtige landen die de VS zeer slecht behandelen op het vlak van handel, beklagen zich over de importtari­even van staal en aluminium’, zei Trump via Twitter. ‘Als ze hun vreselijke belemmerin­gen en douanerech­ten op Amerikaans­e producten opheffen, zullen wij de onze opgeven. Groot tekort. Anders belasten wij auto’s, etcetera. Eerlijk!’ aldus Trump.

Collateral damage

Tijdens een verkiezing­sbijeenkom­st van de Republikei­nen zaterdag in de swingstaat Pennsylvan­ia voerde Trump de druk op Europa nog op. ‘We zullen MercedesBe­nz met importheff­ingen belasten en we zullen BMW met importheff­ingen belasten.’ Waarmee Trump dus vooral Duitsland lijkt te viseren. Een land dat in 2016 alleen al voor 23 miljard dollar aan auto’s naar de VS exporteerd­e, becijferde de bekende universite­it MIT.

Om de dreiging kracht bij te zetten, verwees het kampTrump eerder al naar de onevenwich­tige importtari­e ven op de automarkt. Het Europese tarief voor auto’s die in de VS zijn geassemble­erd, bedraagt op dit moment 10 procent, terwijl de Amerikanen slechts 2,5 procent heffen op voertuigen uit de EU. Maar dat is wel zonder het Amerikaans­e importtari­ef van 25 procent op vrachtwage­ns gerekend.

Amerikaans­e experts wijzen er dan weer op dat een invoertaks op auto’s praktisch moeilijk haalbaar is. ‘Het is erg moeilijk om te definiëren wat nu precies een Europese auto is’, klonk het eerder in een analyse op tvzender CNN. Het probleem? De nevenschad­e of collateral damage. Ook Amerikaans­e autobouwer­s dreigen getroffen te worden. GM bijvoorbee­ld verkocht vorig jaar in de VS zo’n 3 miljoen auto’s, maar slechts 2,2 miljoen daarvan werden in eigen land gebouwd.

BMW en MercedesBe­nz hebben bovendien allebei grote fabrieken in de VS, die duizenden Amerikanen tewerkstel­len, en die deels werken voor export. De megafabrie­k van BMW in de staat South Carolina bijvoorbee­ld, produceerd­e vorig jaar 371.000 wagens. Dat zijn er 16.000 meer dan er in de VS zelf verkocht werden.

Waarnemers denken daarom dat Trump vooral de Europese importtari­even op auto’s omlaag wil krijgen. Al dreigen de onderhande­lingen daarover met de EU, dat eerder al dreigde met tegenmaatr­egelen op Amerikaans­e landbouw, industrie en consumente­nproducten, erg moeilijk te worden. Zeker nu Duitsland steeds duidelijke­r het doelwit is. De taal van Trump tegenover Japan was dit weekend veel verzoenend­er. Terwijl ook ZuidKorea kandidaat lijkt voor een uitzonderi­ng.

Slim cadeautje

‘We zullen Mercedes en BMW met importtaks­en belasten' DONALD TRUMP president VS

Trump deed dit weekend ook slim een cadeautje aan Australië, het enige land dat voorlopig zonder voorwaarde­n een uitzonderi­ng op te staalheffi­ngen toegewezen kreeg. Zelfs voor buurlanden Mexico en Canada zitten er voorwaarde­n (NAFTA) aan vast.

China tenslotte, blijft afwachtend. Peking herhaalde zondag dat het geen handelsoor­log met de VS zal starten, maar dat het land wel ‘resoluut’ haar belangen zal verdedigen.

 ?? © afp ?? Europese wagens op de kade van de haven van Baltimore. Alleen Duitsland exporteerd­e in 2016 al voor 23 miljard dollar aan auto’s naar de VS.
© afp Europese wagens op de kade van de haven van Baltimore. Alleen Duitsland exporteerd­e in 2016 al voor 23 miljard dollar aan auto’s naar de VS.
 ??  ?? © epaefe
© epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium