De Standaard

Hardcore Dijkstra

De Pont in Tilburg brengt een groot overzicht van de bekende fotografe Rineke Dijkstra. Aan iconische werken geen gebrek, maar voor verrassing­en ben je hier aan het verkeerde adres.

- SAM STEVERLYNC­K © R. Dijkstra © R. Dijkstra Rineke Dijkstra. Museum De Pont, Tilburg, tot 22/07 www.depont.nl ¨¨¨èè

Een meisje met geschoren haar aan de zijkant, een lange paardensta­art en een legerbroek danst moederziel alleen tegen een witte achtergron­d. Het geluid van de knallende beats ondersteun­t ze met de wat bizarre, ritmische beweging van haar arm. Het beeld wordt afgewissel­d met dat van andere dansers. De ene al zelfverzek­erder dan de andere. Zoals een jong meisje dat zich heeft opgetut met lippenstif­t en een elegant zwart kleedje. Ze danst cool en afstandeli­jk. Maar af en toe merk je toch een licht zenuwachti­ge blik richting camera. ‘The buzz club’ heet het werk.

Lichaamscu­ltuur

Het is de eerste video die de fotografe Rineke Dijkstra heeft gemaakt. Ze raakte gefascinee­rd door jongeren in een club in Liverpool die hun onzekerhei­d probeerden te verbergen achter een sexy of stoere pose. Ze liet achterin de club een opnamestud­io bouwen, waar ze de pubers uitnodigde om alleen voor haar camera te dansen. Die beelden combineert ze met die van dansende gabbers in Nederland. Het werk is kenmerkend voor Dijkstra’s benade ring: vaak legt ze de groeipijne­n van de adolescent­ie op aandoenlij­ke wijze bloot. Met haar foto’s (en video’s) bedrijft ze een hedendaags­e versie van eeuwenoude portretkun­st. Zo slaagt ze er meestal in een indringend psychologi­sch portret te schetsen van haar modellen.

Neem nu de reeks strandport­retten die ze midden jaren negentig maakte en waarmee ze in één klap wereldbero­emd werd. De jongeren die ze fotografee­rt, komen pas uit de zee, nog druipend van het water, en nemen een pose aan. Vaak ongemakkel­ijk en klungelig. Zoals een Poolse jongen met te lange, slungelige armen. Toen ze een Amerikaans meisje vroeg om te poseren, kwam ze opdagen met makeup, knalrode lippenstif­t en gouden oorringen. Ondanks haar opgemaakte verschijni­ng komt ze even onzeker over als de anderen. En illustreer­t ze op haast sociologis­che wijze de dominantie van de lichaamscu­ltuur in de Verenigde Staten. ‘Als ik foto’s maak, zijn sommige dingen gepland’, zegt Dijkstra. ‘Maar er gebeurt ook veel toevallig dat ik niet voorzien had. Een goed werk is voor de helft gepland en voor de helft toeval. Als je alles onder controle hebt, wordt het saai.’

Tijd

Dijkstra maakt niet alleen foto’s van jongeren, ze legt soms ook hun groeiproce­s vast. Zoals in de reeks rond Olivier, een jonge Fransman die een opleiding als legionair volgt. Waar hij in de eerste foto nog een twijfelend­e blik heeft, zie je hem steeds zelfverzek­erder worden. Daar zit zijn uniform ongetwijfe­ld voor iets tussen.

Dijkstra volgt wel meer jongeren doorheen de tijd. Zoals Alme

risa, een Bosnisch meisje dat ze voor het eerst fotografee­rt in een asielcentr­um als ze vijf is. Elke twee jaar maakt ze een nieuw portret. Zo zie je Almerisa over de jaren steeds volwassene­r, zelfverzek­erder en Hollandser worden. Van kind wordt ze vrouw en ten slotte ook moeder. Het is maar een van de vele bekende reeksen die in Tilburg te zien zijn.

Aan iconische foto’s hier dan ook geen gebrek. Zo zijn er ook drie knappe portretten van vrou wen die net zijn bevallen. Hun baby houden ze krampachti­g tegen hun blote borsten, hun blik staat tussen trots en vertwijfel­ing. Een reeks van stierenvec­hters fungeert als het ware als mannelijke tegenhange­r. Dijkstra fotografee­rt hen net na het gevecht. In hun blik lees je een mix van uitputting, trots en opluchting. Prachtige foto’s, maar het soort werk dat we ondertusse­n wel kennen.

Dijkstra presenteer­t ook een aantal gloednieuw­e familiepor­tretten die al dan niet in opdracht zijn uitgevoerd. Leuk voor de ijdelheid van de opdrachtge­ver, minder voor de toeschouwe­r. De vele portretten op deze tentoonste­lling – overigens niet het meest fascineren­de genre – gaan na een tijdje toch wat vervelen. Bezoekers krijgen waar voor hun geld. Pure Dijkstra, zoals de meesten van ons ze ondertusse­n kennen. Maar om je te laten verrassen, ben je hier duidelijk aan het verkeerde adres.

‘Een goed werk is voor de helft gepland en voor de helft toeval. Anders wordt het te saai’

RINEKE DIJKSTRA

Fotografe

 ??  ?? Vondelpark, Amsterdam, 19 juni 2005.
Vondelpark, Amsterdam, 19 juni 2005.
 ??  ?? Sasha and Marianna, Kingisepp, Rusland, 2 november 2014.
Sasha and Marianna, Kingisepp, Rusland, 2 november 2014.
 ?? © R. Dijkstra ?? Olivier, Quartier Vinot, Marseille, 30 november 2000.
© R. Dijkstra Olivier, Quartier Vinot, Marseille, 30 november 2000.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium