De Standaard

Philip Glass op speed

Jazz Met een eigenzinni­ge mix van jazz en op dance geïnspiree­rde ritmes bracht Gogo Penguin de AB bij momenten in vervoering.

- PETER DE BACKER

Ze komen uit Manchester en hebben in geen tijd een eigen geluid ontwikkeld waarmee ze zowel bezadigde jazzfans als jonge danceliefh­ebbers kunnen bekoren. Gogo Penguin oogt als een klassiek pianotrio: Chris Illingwort­h aan de piano, Nick Blacka op de akoestisch­e bas, Rob Turner op de drums. Toch ademt hun muziek triphop en dance, dankzij de hyperkinet­ische drums en de opzwepen de baslijnen.

‘Akoestisch­e elektronic­a’, zo omschreef een journalist hun muziek. ‘Een coole para dox waar zeker iets in zit’, vindt pianist Illingwort­h. ‘Dance is een grote inspiratie en we houden ook heel erg van Aphex Twin en Squarepush­er. Maar we willen die ideeën wel op akoestisch­e in strumenten exploreren.’

Zijn piano klinkt inderdaad nog als een piano, al gebruikt Illingwort­h allerlei effectjes om ze wat langer te doen galmen of om de klank bij te kleuren – inclusief vel crotape in de piano. ‘Bardo’, een van de bijzonders­te nummers op de nieuwe cd A

humdrum star, heeft zo’n ‘prepared piano’klank. Dat nummer speelden ze ook in de AB. Het concert begon, net als de cd, bedachtzaa­m met ‘Prayer’ om dan met ‘Raven’ meteen los te barsten. Met ‘A hundred moons’ volgde een rustpuntje met een wereldmuzi­ekaccent, en bassist Nick Blacka kreeg een lange solospot – zijn robuuste geluid is bepalend voor de band. Net als de geluidsman, door Blacka omschreven als ‘het vierde lid van de band’, die accenten in de muziek legt en bas en drums op een bepaald moment zo liet aanzwellen dat de piano nauwelijks nog hoorbaar was.

Illingwort­h speelt minimalist­ische melodieën die goed in het gehoor liggen. Soms gaan de eindeloze herhalinge­n van die pianoriede­ls ook weleens vervelen, waardoor Gogo Penguin klinkt als Philip Glass op speed. Maar op z’n best gaat de muziek crescendo en brengt Gogo Penguin de luisteraar in trance. Heerlijk om het publiek in de AB met de ogen dicht te zien meewiegen op een hitsig nummer als ‘Transient state’, met virtuoze pianoparti­j van Illingwort­h. Ook ‘Protest’, van hun vorige cd Man made object, bracht de zaal in beweging. En bij de bonkende piano van ‘Reactor’, het beste num mer op A humdrum star, blijft geen mens onbeweegli­jk, ook niet in de AB. Er waren twee bisnummers nodig om het publiek tevreden te stellen.

 ?? © Koen Bauters ?? Gogo Penguin oogt als een klassiek pianotrio, maar is dat allerminst.
© Koen Bauters Gogo Penguin oogt als een klassiek pianotrio, maar is dat allerminst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium