De Standaard

Hable con Pedro

Theater Pillenslik­kers, prostituee­s en zuiderse pathetiek: Lazarus doet het filmuniver­sum van Pedro Almodóvar alle eer aan.

- GILLES MICHIELS © Clara Hermans

Ze zou de ideale Almodóvara­ctrice zijn, grap te Laurence Roothooft weleens. En laat de vrouwen in zijn films op maat gesneden zijn van theater en dramatiek. De Spaanse maestro achter Hable con ella en La piel que habito stouwt zijn beeldballe­tten het liefst vol met bevlogen diva's en hoeren aan de rand van de waanzin. En seks, véél seks. Dat Muy complicado een ode aan Almodóvar is, spreekt al uit het promobeeld. Roothoofts gezicht is in tweeën gesplitst: half naturel, half gestift met paarse strepen. Naakte mens en opgetutte travestiet in een persoon. Zo als Don Pedro verstaat ook Lazarus de kunst om zijn buitenspor­ige karakters op te voeren zonder aan menselijk heid in te boeten. 'I paint my emotions on my face so everyone can understand me’, mijmert een vrouw uit de bonte, Felliniaan­se stoet.

Logischerw­ijs boetseren Roothooft, Randi De Vlieghe, Steven Beersmans en Els Olaerts hun narratief liever intuïtief. Muy complicado is, meer dan plot, een filmische collage van schietscèn­es, sierlijke dans en pathetisch­e ballades, maar die werkt wonderwel, te meer omdat het viertal zich met veel zwier en timing in absurde bochten wringt, met als hoogtepunt een scène waarin Roothooft zich bevredigt met de hoorn van een rinkelende telefoon.

Anderzijds verliest Muy complicado aan kracht wanneer de verbeeldin­g stokt. Zo hoefde de voorspelba­re bood schap ('ge speelt allemaal uw kostuum') niet geëxplicit­eerd en had één bezielde playback volstaan. Maar het portret van deze bronstige, onfortuinl­ijke gelukszoek­ers blijft schalks en gevoelig. Heilige huisjes gooien ze liever omver, maar eentje blijft intact, zo suggereert het groene apothekers­kruisje boven de scène: hun geloof in oplapwerk.

 ??  ?? Het viertal van Lazarus brengt een ode aan het oeuvre van Almodóvar.
Het viertal van Lazarus brengt een ode aan het oeuvre van Almodóvar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium