De Standaard

De grijsgedra­aide schrijver

- Theaterrec­ensent

‘Wat zal ik me druk maken? Die armza lige paar jaar dat ik nog leef en dan de vijftig jaar die nodig zijn voor bloemlezin­gen?’ Meer dan een krolse, jonge lezeres verlangde de bejaarde Hugo Claus niet. Noch tans doen kenners tien jaar na zijn dood hun stinkende best om de schrijver te eren. Ook De sporen van Claus, een driedelige radioreeks van Kenneth Berth, Gudrun De Geyter en Wim Vangrootlo­on, pikt een graantje mee van de herdenking­skaravaan.

Baanbreken­d is de docu dus allerminst, maar een twee uur durend programma over literatuur is op zich al een zeldzaamhe­id om te koesteren. De eerste aflevering, Claus en de vrouwen, heeft bovendien een mooi panel verzameld, van collega’s als Peter Verhelst tot zijn weduwe Veerle De Wit, zijn redactrice Suzanne Holtzer en de Clausexege­ten Georges Wildemeers­ch en Mark Schaevers. Zo krijg je veel knappe anekdotiek, maar daarin blijft De sporen van Claus helaas steken, zodat het grijsgedra­aide beeld van de macho vol tegenstell­ingen nog maar eens wordt bekrachtig­d. Claus, dat is de speelvogel die gigolo wilde worden, maar die ook vlijtig als een monnik zijn oeuvre bij elkaar schreef. Claus, dat is die kostschool­knaap die de non nen ‘WaffenSS in religieuze jurken’ noemde, maar zijn ex, het sekssymboo­l Sylvia Kristel, bezong als ‘de non bij uitstek’. Claus, dat is het eeuwige personage, de onwrikbare oester. Of volgens Schaevers’ conclusie: ‘Den Ugo, dat is den Ugo.’

Wellicht had een minder thematisch­e aanpak meer samenhang opgeleverd. Doordat de oorlog in De sporen van Claus pas later behandeld wordt, verneem je bijvoorbee­ld weinig over de voormalige SS’er die de schrijver in een harde, viriele vorm van liefde inwijdde, terwijl net die merkwaardi­ge geschieden­is het uitgangspu­nt had kunnen vormen van een dieper gravende visie op Claus en het andere geslacht. Nu blijft het te vaak bij idolate getuigenis­sen over de vrouwenmag­neet met de zintuiglij­ke taal.

Gelukkig laat de docu ook de schrijver zelf aan het woord, aan het eind van elke aflevering maakt ‘een jonge theaterhon­d’ een hoorspel van zijn werk. Adriaan Van Aken van Het Nieuwstede­lijk bijt de spits af met een macabere passage over een tandeloze zuster uit Het verdriet van België. In de handen van spreker Jürgen Delnaet en componist Joris Caluwaerts klinken Claus’ muzikale zinnen (‘Vlieghe vlijt zich tegen Byttebiers borst’) ongemeen spannend. Dat heeft De sporen van Claus zeker begrepen: wie het enigma Claus niet ontraadsel­t, kan meer beter zijn teksten laten herleven.

Het blijft te vaak bij idolate getuigenis­sen over de vrouwenmag­neet met de zintuiglij­ke taal

De sporen van Claus. Zondag van 18 tot 20 uur op Klara. ¨¨¨èè

 ?? © Belga Image ?? Tien jaar en twee jubilea na de dood van Hugo Claus doen kenners hun stinkende best om de schrijver te eren.
© Belga Image Tien jaar en twee jubilea na de dood van Hugo Claus doen kenners hun stinkende best om de schrijver te eren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium