De Standaard

Is het einde van de bitcoinhyp­e nabij?

- NICO TANGHE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het lijkt slechts een detail, maar dan wel een dat veelzeggen­d is. Het aantal zoekacties op Google waarin het woord ‘bitcoin’ voorkomt, is sinds begin dit jaar dramatisch gezakt, leert een grafiek die gisteren door het persagents­chap Bloomberg werd gepublicee­rd. Veel sneller dan de prijs van de bitcoin zelf. Terwijl de grootste cryptomunt sinds haar piek eind december 40 procent van haar waarde is kwijtgeraa­kt, toont de grafiek Google Trends een nog veel spectacula­irdere duik: een val met liefst 80 procent.

De laatste keer dat er zo weinig mensen op het internet in de bitcoin geïnteress­eerd waren, werd de cryptomunt verhandeld rond 5.000 dollar per stuk. De prijs gisteren lag een stuk hoger en schommelde tussen de 9.200 en 9.400 dollar. Dus bijna dubbel zo hoog.

Is dit het begin van het einde? Wie zijn wij om dat te voorspelle­n? Zolang de internatio­nale overheden en toezichtho­uders het niet eens raken over het wel of niet aan banden leggen van de cryptomunt, zal de koers van de bitcoin wellicht blijven lijken op een achtbaanri­t. Toch blijven er, vooral op de lange termijn, veel redenen om te geloven dat de hype rond de bitcoin niet kan blijven duren.

Over de vraag of de digitale munt momenteel overgewaar­deerd is, doen we geen harde uitspraken. Al bespeuren we wel heel wat kenmerken van een zeepbel. Zo wordt de hoge prijs van de bitcoin vaak verklaard aan de hand van schaarste: er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins ‘gedolven’ worden. Maar, stelde INGanalist Theun Brosens in een recent rapport, dat is in feite niet waar. Omdat de onderligge­nde code openbaar is, kan de bitcoin onbeperkt gesplitst en vooral gekopieerd worden. En daarmee is ook het aanbod in essentie onbeperkt, wat het idee van de bitcoin als digitaal goud ondergraaf­t.

De enige rechtvaard­iging om nu te investeren, is de aanname dat anderen in de toekomst meer willen betalen voor een bitcoin. En dat is alleen aannemelij­k als precies déze digitale munt daadwerkel­ijk wereldwijd gebruikt gaat worden als normaal betaalmidd­el, wat velen onwaarschi­jnlijk achten. Daarvoor draagt de bitcoin te veel beperkinge­n in zich: de dreiging van regelgevin­g, het ontbreken van een betrouwbar­e tussenpart­ij, schaalbaar­heid en transactie­kosten, volatilite­it en energiegeb­ruik.

Oplossinge­n voor die problemen zijn dan weer lastig te realiseren door de centrale manier waarop de bitcoin ‘bestuurd’ wordt. De centrale stelling van het INGrapport luidt dan ook: ‘Op een dag, als de hype voorbij is, zal de bitcoin weer het nicheprodu­ct worden dat ze in haar beginjaren was’.

Brosens en ING zijn wel fan van de onderligge­nde blockchain­technologi­e, maar bespeuren weinig realiteits­zin in het huidige enthousias­me voor deze ene toepassing. Hun conclusie? Het zou wel eens snel afgelopen kunnen zijn met de dominantie van de bitcoin. En dan wordt de beleggings­strategie ‘holding on for dear life’ pas een echte achtbaanri­t.

Als de hype voorbij is, wordt de bitcoin weer het nicheprodu­ct van de beginjaren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium