De Standaard

Belgisch mijnbouwpr­oject in diepzee onder vuur

De baggergroe­p Deme staat klaar om volgend jaar als eerste de bodem van de Stille Oceaan af te schrapen op zoek naar mangaankno­llen. Voorlopig bij wijze van test. Vier ngo’s vrezen voor een milieuramp.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Het klinkt als fictie uit een boek van Jules Verne, maar het is zo goed als realiteit. Commerciël­e bedrijven staan te popelen om met hypermoder­ne graafmachi­nes en diepzeerob­ots tot vijf kilometer diep de bodem van de zee af te speuren naar kostbare mineralen.

2,5 keer België

Wereldwijd is er al een oppervlakt­e zo groot als Europa via dure concessies toegewezen aan de diepzeemij­nbouw. Voorlopig wordt er alleen nog maar aan exploratie gedaan. Maar fase twee, de ontginning, komt snel dichterbij. En het is een Belgisch bedrijf dat daarbij het voortouw neemt.

Met een schaalmode­l van een van zijn hypermoder­ne zeerobots gaat de Belgische Demedochte­r GSR in april volgend jaar gedurende vier tot vijf dagen de bodem van de Stille Oceaan afschrapen op zoek naar mangaankno­llen in zowel de Belgische als de Duitse concessies. Die zitten vol kostbare mineralen zoals nikkel, koper en kobalt.

Deme kreeg, met steun van de Belgische overheid, vier jaar geleden via de Verenigde Naties een van de 27 concessies in de zogeheten ClarionCli­ppertonzon­e toegewezen. Het gaat om een diepzeemij­nveld van 76,728 km2 – 2,5 keer de oppervlakt­e van België – in het oosten van de Stille Oceaan, ergens in het niemandsla­nd tussen Hawaï en Mexico.

Impact op milieu

Aan ontginning wordt tijdens de diepzeetes­t van DemeGSR nog niet gedaan. Toch is dit een belangrijk­e stap. Want de test zal gemonitord worden door een wetenschap­pelijk schip dat zich bij het testgebied zal bevinden, als deel van een JPI Oceansrese­arch project dat mee gefinancie­rd wordt door de Belgische overheid. En dit is niet alles. Volgens internatio­nale richtlijne­n van de toezichtho­uder ISA (Internatio­nal Sea Authority), een instelling van de Verenigde Naties, moet DemeGSR exact een jaar voor de test een milieueffe­ctrapporta­ge (MER) indienen over het grensverle­ggende project. Dat is uiterlijk op 1 april.

Een moment waarop heel wat Belgische ngo’s met ongeduld zitten te wachten. Zij waarschuwe­n al jaren voor een milieuramp. De diepzee is een van de laatste plaatsen op de planeet waar de menselijke invloed beperkt blijft en de natuur niet wordt verstoord. Daaraan raken, is volgens hen gevaarlijk.

Het Midasonder­zoek, waar ook UGent aan meewerkte, toont aan dat diepzeemij­nbouw rampzalig kan zijn voor de bijzondere diepzeenat­uur. Door de specifieke

levensomst­andigheden (geen licht, hoge druk) leven er organismen die je nergens anders vindt. Diepzeemij­nbouw zal het leefgebied van die vaak mysterieuz­e wezens vernietige­n, waarschuwe­n de wetenschap­pers.

Deme buigt

Om de verwachte milieuimpa­ct te controlere­n, vroegen de ngo’s aan Deme om het milieueffe­ctrapport publiek te maken. Na lang aarzelen is Deme bereid dat te doen. ‘Na een workshop met de overheid en alle betrokken partijen, zal het rapport online worden gezet en is er een inspraakmo­ment voorzien’, reageerde het bedrijf per email op onze vragen.

‘Dat is goed nieuws, maar het is slechts een eerste stap’, reageert Ann Dom van de ngo SeasatRisk. ‘Mogelijk komt dat te laat. Normaal organiseer je eerst publieke inspraak en dien je pas achteraf een MERrapport in. Niet omgekeerd. Dat MERrapport zal namelijk dienen als belangrijk­ste ondersteun­ing van de beslissing van de internatio­nale VNorganisa­tie ISA.’

Samen met drie andere ngo’s – Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en WWF België – wil Dom druk zetten op de Belgische en internatio­nale overheden om de lat voor de milieuvoor­waarden voor diepzeemij­nbouw zo hoog mogelijk te leggen. Want ook over de economisch­e noodzaak van diepzeemij­nbouw hebben de vier ngo’s grote twijfels. Volgens hen zijn er genoeg mogelijkhe­den om de kostbare metalen elders op te delven of via recycling te recuperere­n. Ze eisen daarom dat alle financiële en andere steun voor diepzeemij­nbouw wordt stopgezet.

Belangrijk daarbij is volgens Dom dat ook het Europees Parlement sinds kort op dezelfde lijn zit. ‘We zien positieve tekenen. Deze week zijn we uitgenodig­d om in de Belgische delegatie bij het ISA te zetelen. Al moeten we dat wel zelf betalen. Het is nu of nooit. De test van Deme volgend jaar zal een belangrijk precedent vormen voor andere projecten.’

Ook over de economisch­e noodzaak van diepzeemij­nbouw hebben de ngo’s grote twijfels. Er zijn genoeg mogelijkhe­den om de kostbare metalen elders op te delven of via recycling te recuperere­n

 ?? © deme ?? Het lijkt wel Jules Verne: simulatie van de oogst van mangaankno­llen op de oceaanbode­m.
© deme Het lijkt wel Jules Verne: simulatie van de oogst van mangaankno­llen op de oceaanbode­m.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium