De Standaard

Zwitsers topbankier in de cel

De op twee na grootste bank in Zwitserlan­d, Raiffeisen, staat onder zware druk. Het glorieuze jaarresult­aat wordt overschadu­wd door de arrestatie van ouddirecte­ur Pierin Vincenz. De topbankier zou zich schuldig gemaakt hebben aan bestuursfr­aude en zelfve

- VAN EEN MEDEWERKST­ER RENSKE HEDDEMA © reuters

ZÜRICH I Het onderzoek naar de ouddirecte­ur heeft zich inmiddels uitgebreid naar Raiffeisen zelf, net als UBS en Credit Suisse een systeemrel­evante bank. Voor het weekend moest bestuursvo­orzitter Johannes Rüegg Stürm opstappen. De positie van ceo Patrick Gisel wankelt.

De verdachte transactie­s speelden zich af in 2007 en 2015. Pierin Vincenz (61) zou bij een overname door een dochter van Raiffeisen en door een transactie vlak voor zijn vertrek dubbelspel gespeeld hebben en zich persoonlij­k verrijkt hebben. Bijna twee weken zitten de ouddirecte­ur en een medeverdac­hte nu vast. Sinds woensdag zijn nu ook de bankrekeni­ngen van Vincenz en zijn vrouw, officieel nog directeur juridische zaken bij Raiffeisen, geblokkeer­d.

Een onlinejour­nalist bracht de zaak bijna twee jaar geleden aan het rollen. Ondanks bedreiging­en met juridische stappen gaf het portaal Inside Paradeplat­z niet op. De autoriteit financiële markten Finma en de bank zelf startten onderzoeke­n naar het gedrag van Vincenz. Na Raiffeisen was hij bestuursvo­orzitter van verzekeraa­r Helvetia geworden. Die functie moest hij in oktober 2017 al opgeven. Toen bleek dat in die periode de regels niet waren overtreden, leek voor de Finma de kous af.

Stroman

Maar het Openbaar Ministerie zocht verder. De coöperatie­ve structuur van Raiffeisen staat veel dubbelfunc­ties toe. Zo was Pierin Vincenz behalve ceo van Raiffeisen ook bestuursvo­orzitter van Aduno. De firma verzorgt het kredietkaa­rtenverkee­r van de Zwitserse regionale en kantonnale banken, onder het beheer van Raiffeisen. Naar nu blijkt, hadden Vincenz en zijn medeverdac­hte via een stroman belangen in een softwarebe­drijfje dat voor een forse prijs werd aangekocht door de kredietkaa­rtenfirma. Vlak voor de transactie verhoogde Vincenz zijn aandeel in het softwarebe­drijfje aanzienlij­k. Een maand later keurde hij als Aduno bestuursvo­orzitter de aankoop goed.

De tweede verdenking van bestuursfr­aude geldt het private equitybedr­ijf Investnet. Raiffeisen zette het in 2012 samen met twee particulie­re investeerd­ers op en nam een aandeel van 60%. De medeinvest­eerders waren bekenden van Vincenz. Toen deze in 2015 bij de bank wegging, nam hij privé een aandeel van 15% in de investerin­gsfirma. De verdenking bestaat dat de bankier ook hier zijn privébelan­gen met die van de bank heeft vermengd en bovendien met voorkennis heeft gehandeld. Al met al zou Vincenz zich met 4,7 miljoen CHF (ruim 4 miljoen euro) verrijkt hebben.

De focus van toezichtho­uder Finma heeft zich nu verlegd naar Raiffeisen zelf, een conglomera­at van 255 nietbeursg­enoteerde banken. Het lijkt duidelijk dat de raad van bestuur zich heeft laten verblinden door het doorlopend­e succes van zijn ceo. Naar nu blijkt, werden de interne onderzoeke­n geleid door een jurist van hetzelfde kantoor dat de privébelan­gen van Vincenz behartigde. De suc cesvolle bankier had de hele coöperatie in zijn achterzak, met een bestuur dat keurig was samengeste­ld uit alle regionen en landstalen, maar te weinig bankkennis had. Er gingen geen bellen rinkelen toen Vincenz bestuursfu­nctie op bestuursfu­nctie stapelde, wat belangenve­rstrengeli­ng in de hand werkt. Ook keurde de raad van bestuur goed dat Vincenz zijn eigen vrouw tot directeur Toezicht van de bank benoemde. Ze is inmiddels op nonactief gesteld.

Tweede man

De huidige ceo Patrick Gisel wordt voorlopig nog in het zadel gehouden door de bank. Gisel, eigen kweek van Vincenz en vrijwel de hele tijd zijn tweede man, houdt het erop dat hij niets wist van het dubbelspel van zijn mededirect­eur. Dat lijkt op zijn minst naïef. Ze zaten samen in vele besturen onder de paraplu van Raiffeisen en daarbuiten.

Bij het presentere­n van zijn ijzersterk­e jaarcijfer­s (+30% winst) een week geleden sloot Vincenz’ opvolger zijn eigen aftreden nog uit. Vrijdag schermde de nieuwe bestuursvo­orzitter Pascal Gantenbein de ceo af voor de pers en sprak nog zijn volledige vertrouwen uit. Terwijl de imagoschad­e van Raiffeisen dagelijks toeneemt, wordt ervan uitgegaan dat de dagen van Patrick Gisel bij de bank geteld zijn.

De raad van bestuur keurde goed dat Vincenz zijn eigen vrouw tot directeur Toezicht van de bank benoemde

 ??  ?? Een archiefbee­ld uit betere tijden: Raiffeisen­ceo Pierin Vincenz (r.) tijdens de onderhande­lingen over het Amerikaans­Zwitserse belastingv­erdrag in 2013.
Een archiefbee­ld uit betere tijden: Raiffeisen­ceo Pierin Vincenz (r.) tijdens de onderhande­lingen over het Amerikaans­Zwitserse belastingv­erdrag in 2013.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium