De Standaard

Onbekende Japanner is held van Eupen

-

Tot voor dit weekend hadden ze in Mechelen wellicht nog nooit van Toyokawa gehoord. Na gisteren zullen ze hem nooit meer vergeten. De kleine Japanner van 1 meter 70 werd deze winter door Eupen weggeplukt uit de Japanse tweede klasse bij Fagiano Okayama. Een vreemde transfer, want eerst werd Toyokawa aangekondi­gd als een gehuurde speler van Leeds. Nadien bleek Eupen hem zelf definitief te hebben aangetrokk­en. Toyokawa mocht dit seizoen maar drie keer eerder invallen. Nooit speelde hij een rol van betekenis, tot gisteren. Net voor het halfuur haalde Makélélé Schouterde­n naar de kant voor zijn Japanse geheime wapen. Op de tribunes van het Kehrwegsta­dion klonk er zelfs wat gemor. Drie kwartier, drie goals en een assist later werd Toyokawa door diezelfde fans in de lucht getild als hun grote held.

Zelf was Toyokawa na de match nauwelijks in staat om een reactie te geven. Niet omdat hij overmand werd door emoties, maar wel omdat hij nauwelijks een woord Engels spreekt. ‘Crazy, crazy. Hero, hero. Happy, happy’, lukte nog net. Met handen en voeten maakte Toyokawa duidelijk dat het zijn eerste hattrick van zijn carrière was en dat hij – ondanks zijn kleine gestalte – wel vaker met het hoofd scoort. Met dank aan specialist Luis Garcia natuurlijk. Zowel bij de 10 als de 30 schilderde de Spaanse exinternat­ional de bal op het hoofd van Toyokawa. De 20 nam hij – op assist van de Japanner – voor eigen rekening.

‘Het is echt fantastisc­h voor die jongen’, klonk het bij ploegmaat Blondelle. ‘Hij heeft ons gered. Het is een typische Aziatische speler. Een echte superprof. Op het vlak van communicat­ie loopt het stroef, maar op training zie je dat het een echte killer is. Hij is niet groot, maar hij heeft wel de gave om altijd op de juiste plaats te staan. Ongelofeli­jk wat hij hier vandaag heeft gedaan. Ik denk dat hij het zelf nog niet goed beseft.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium