De Standaard

Leko boos ondanks zege en ruime bonus

‘Het behang kwam van de muren.’ Club Bruggetrai­ner Leko stak tijdens de rust een tirade af. Met succes, Club won bij STVV zijn eerste uitmatch in 2018.

- GUILLAUME MAEBE © photo news

SINTTRUIDE­N Op Stayen zit een vrouw die gilt. Hoog en schril. Aangenaam voor honden, pijnlijk voor het menselijk oor. En ze doet het alleen maar wanneer de bezoekende ploeg gevaarlijk is. Wat was het heerlijk stil in de eerste helft van STVVClub Brugge.

Club was die eerste 45 minuten nergens. Doelloos wat balletjes rondtikken, het wereldreco­rd foute passes proberen te verbreken, geen enkele kans creëren en supporters in slaap wiegen. Terwijl de keet in Mechelen, Oostende en Anderlecht in brand stond, werd er op Stayen gegeeuwd. Dat er nog een overwinnin­g – en het bijhorende anderhalve punt geraapt kon worden, zat kennelijk in niemands gedachten. Ziedend was Leko dan ook toen hij de na de eerste helft de kleedkamer opzocht.

Furieuze Leko

‘Er zijn wel wat woorden gevallen’, omschreef uitblinker Kenneth Vermeer het. ‘Hij heeft benadrukt dat we uit een ander vaatje moesten tappen’, bleef kapitein Ruud Vormer diplomatis­cher. Feit is dat Leko de boel bijeen brulde. ‘Het behang kwam van de muren’, vertelde een bestuursli­d. De naar de buitenwere­ld lief overkomend­e Leko wordt nu eenmaal een furie als hij een ploeg zonder passie aan het werk ziet.

‘Moet ik hier dan soms blij om zijn’, was de frustratie na de match nog groot bij de coach. ‘Blij omdat we winnen of omdat we een recordaant­al punten halen? (Club haalt met 67 punten zijn hoogste aantal ooit, red.) Nee toch. We hebben een paar jonge spelers voor wie dit het eerste jaar bij een topclub is, maar van de anderen verwacht ik dat ze elke wedstrijd op topniveau zijn. Waar waren we voor rust mee bezig? Alleszins niet met de wedstrijd. Dit waren onze slechtste 45 minuten van het sei zoen. Dat zeg ik niet om te overdrijve­n, het is gewoon de realiteit.’

Zes, acht of tien punten

Het is dit seizoen een van Clubs grootste manco’s: het af en toe een helft op zijn beloop laten gaan. Dat gebeurde thuis tegen Moeskroen, op Antwerp en in Eupen. Drie matchen waarin Leko in de rust aan het roepen ging, telkens met een positief resultaat. Alleen: werkt dat ook in Playoff 1, waar de bezetting met de G5 en Charleroi zwaarder dan ooit is? Dan kan een slechte helft fataal zijn.

‘Als je op deze manier speelt in Playoff 1, word je afgestraft’, wist ook Vermeer. ‘Ik denk niet dat we in Playoff 1 een wedstrijd op deze manier zullen starten, dat kan gewoon niet’, aldus Vormer.

‘Als we bezig zullen blijven met onze eigen ego’s, dan zullen we niet winnen’, verzekerde Leko alvast. ‘Gewoon elke match beginnen met full gas. Wij moeten ook niet gaan rekenen. We hebben nu zes punten voorsprong. Wel, of dat er nu zes of acht of tien zijn, maakt helemaal niets uit. Als wij ons eigen voetbal spelen, dan zijn we de beste ploeg van België. Dan worden we zelfs kampioen als iedereen met nul punten zou beginnen.’ Ideetje voor het nieuwe competitie­format? Toch maar niet.

‘Moet ik dan blij zijn omdat we winnen? Nee, dit was onze slechtste helft van het seizoen’

IVAN LEKO Trainer Club Brugge

 ??  ?? Ivan Leko is ontevreden over de ‘wanprestat­ie’ van zijn spelers
Ivan Leko is ontevreden over de ‘wanprestat­ie’ van zijn spelers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium