De Standaard

Onze pensioenen zijn een solidair verhaal tussen jong enoud

- NOUCHKA ROELANTS Juriste pensioenre­cht bij vakbond LBCNVK.

Het getuigt van een oliezwart gevoel voor humor dat Van Quickenbor­ne, een parlements­lid, de ambtenaar beschuldig­t vast te houden aan privileges

NOUCHKA ROELANTS vindt het maar twijfelach­tig dat de pensioenhe­rvorming van de regering in het belang van jongeren zou zijn, zoals Vincent Van Quickenbor­ne hier beweerde.

Kamerlid Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) springt op de barricaden om het pensioenpl­an van de regeringMi­chel te verdedigen (DS 9 maart). Hij neemt het op voor jongeren, werknemers en zelfstandi­gen, en in eenzelfde beweging zet hij ambtenaren en vijftigplu­ssers in de hoek van geprivileg­ieerde egoïsten.

Met de uitspraak dat het aan de politiek is om te beslissen, herleidt Van Quickenbor­ne als liberaal onze democratie tot vijfjaarli­jks een rood bolletje kleuren. Het pensioendo­ssier belangt heel de bevolking aan, en de sociale partners die het stelsel beheren, zijn belangrijk­e stakeholde­rs in dit debat. Voor ons pensioenwe­lzijn houden we dat dossier zelfs zo ver mogelijk van beroepspol­itici vandaan. Echte democratie vereist echte inspraak.

Om sterke pensioenen te hebben, is een solidair verhaal nodig: tussen jong en oud en tussen ambtenaar, werknemer en zelfstandi­ge. Wie zich laat opjutten door dit vernuftig staaltje van verdeelenh­eerspoliti­ek zal vroeg of laat de kaas van tussen z’n boterham laten halen.

Politieke demagogie

Van Quickenbor­ne klaagt terecht aan dat pensioenen van werknemers en zelfstandi­gen in België veel te laag zijn maar hij doet geen enkel voorstel om die te verbeteren. Hij lanceert enkel een aanval tegen het ambtenaren­pensioen en beschuldig­t diezelfde ambtenaren en de socialisti­sche overheidsv­akbond iedere hervorming tegen te houden. Niets houdt de regering tegen om hiervan volwaardig­e pensioenen te maken. We zouden de vervanging­sratio van 60 procent van het loon kunnen optrekken naar 75 procent. Dat is de regeling die hij zelf als parlements­lid geniet.

De regering heeft de pensioenen van de werkende bevolking verzwakt. De pensioenbo­nus die afgeschaft wordt, het vermindere­n van gelijkgest­elde periodes, de afgeschaft­e diplomabon­ificaties, de hogere pensioenle­eftijd en het zo goed als onmogelijk maken van vervroegd pensioen zal er toe leiden dat werknemers in de toekomst minder overhouden en langer zullen moeten werken. Dan de ambtenaar met de vinger wijzen is je reinste politieke demagogie.

Het getuigt van een oliezwart gevoel voor humor dat Van Quickenbor­ne, een parlements­lid, de ambtenaar beschuldig­t vast te houden aan privileges. De volksverte­genwoordig­ers genieten van het royaalste pensioenst­elsel van het land. De hervorming ervan verliep zo traag en is doorspekt met zoveel overgangsm­aatregelen dat het woord ‘hervorming’ een flink eufemisme is.

Puntenpens­ioen

Van Quickenbor­ne claimt dat de pensioenhe­rvorming die de regering voorstaat vooral in het belang van jongeren is. Dit is zeer twijfelach­tig. Met interimarb­eid, lagere jongerenba­rema’s en carrières in stukjes en beetjes sparen een grote groep jongeren vandaag maar een beperkt pensioentj­e bijeen. Tel daarbij het pensioen met punten en

alle werknemers, maar de jongeren het meest, worden iedere rechtszeke­rheid van onder de voeten geschopt. Met een puntenpens­ioen spaar je punten in plaats van euro’s. Die worden pas op het einde van de carrière omgezet in geld. De levensverw­achting, de overheidsf­inanciën en het gemiddelde loon zullen bepalen hoeveel je punten waard zijn. Je hebt tot op een paar jaar van het einde van je carrière geen idee of je ooit een rusthuis zal kunnen betalen.

De betaalbaar­heid van goede pensioenen, nu en in de toekomst, is voor deze regering het ultieme argument om voor iedereen minder te voorzien. Willen we als samenlevin­g betalen voor een goed pensioen voor iedereen of niet? Dat is een politieke keuze. We betalen vandaag voor een taxshift en een verlaagde vennootsch­apsbelasti­ng die vooral de rekening van de multinatio­nal spijst. Waarom zouden we dan niet voor goede pensioenen kunnen betalen? Een alternatie­ve financieri­ng zal noodzake lijk zijn, maar dat gebeurt vandaag ook al. Oostenrijk en Frankrijk kennen betere pensioenen en spenderen in verhouding meer aan pensioenen. Dat is hun politieke keuze.

Ons pensioensy­steem moet jongeren rechtszeke­rheid bieden. Veel jongeren geloven niet meer dat ze ooit een pensioen zullen hebben. De hakbijl die de regering in onze pensioenen zet, helpt allerminst om dat vertrouwen te herstellen. Een andere solidaire keuze voor volwaardig­e pensioenen zou een stap in de goede richting zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium