De Standaard

WAT TRUMP VAN NIXON LEERDE

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

In de voorbije week – eigenlijk in het voorbije jaar – heeft president Donald Trump de ene politieke regel na de andere gebroken. ‘Toen ik een conservati­ef werd’, vertelde een prominent lid van een denktank in Washington me, ‘dacht ik dat conservati­sme voor vrije handel stond, fiscale verantwoor­delijkheid en persoonlij­ke integritei­t.’ Hij had er een kordate houding tegenover dictators aan kunnen toevoegen.

Om eerlijk te zijn is Trump niet de eerste Republikei­nse president die invoerrech­ten oplegt, een enorm begrotings­tekort heeft en bereid is om met een communisti­sche tiran te praten. (Ik ben er wel vrij zeker van dat hij de eerste is die door een pornoster voor het gerecht wordt gedaagd, maar laten we het niet over Stormy Daniels hebben.) Zowel Richard Nixon als Gerald Ford legden in naam van de nationale veiligheid invoerrech­ten op. Zowel Ronald Reagan als George W. Bush hadden zware begrotings­tekorten. En als Trump naar Pyongyang gaat, zal dat een onmiskenba­re echo zijn van Nixons beroemde reis naar Peking in 1972.

Toch zijn bijna alle politieke commentato­ren het erover eens dat Trump alle regels breekt. Met een heffing van 25 procent op de import van staal en 10 procent op aluminium, treft hij niet alleen alle sectoren van de Amerikaans­e economie die van die import afhankelij­k zijn, maar dreigt hij ook de wereld in een protection­istische handelsoor­log mee te slepen.

Door in te stemmen met een ontmoeting met de NoordKorea­anse dictator Kim Jongun loopt hij in een val die andere presidente­n verstandig genoeg hebben ontweken, want Kim zal een diplomatie­ke overwinnin­g opeisen: ‘Kijk, wereld, de oude sukkel behandelt mij als een gelijke!’ En zal zich daarna niet aan de afspraken houden, naar het voorbeeld van zijn vader in de jaren 90.

Voor door de wol geverfde waarnemers van het leven in Washington is dit echt schokkend. Het schokkends­te is niet zozeer het beleid zelf maar de manier waarop het tot stand komt. Het vertrek van Gary Cohn, Trumps economisch­e adviseur, vorige week, was slechts het laatste in een lange reeks van exits uit het Witte Huis. Dat is niet normaal. Het is de bedoeling dat in het tweede jaar van een regering de volwassene­n aan het stuur zitten.

Je moet wel toegeven dat Trump tot zelfspot in staat is. Zijn toespraak op het diner van de Gridiron Club, vorig weekend, had uit de mond van Alec Baldwin kunnen komen, in diens nieuwe carrière als Trumpimita­tor in Saturday night live. ‘Ik sluit rechtstree­kse gesprekken met Kim Jongun niet uit’, zei Trump. ‘Dat doe ik echt niet. Met een gek onderhande­len, is natuurlijk gevaarlijk, maar dat is zijn probleem, niet het mijne.’ Hij grapte ook over zijn schoonzoon: ‘Neem me niet kwalijk dat ik u heb laten wachten, de beveiligin­g wilde Jared niet binnenlate­n.’

En Trump contrastee­rde zijn huidige baan met zijn vorige rol als gastheer van The apprentice: ‘In de ene baan moest ik een zootje ongeregeld managen, figuren die elkaar naar het leven stonden, wanhopig graag op de televisie wilden komen, totaal onvoorbere­id waren op hun rol en hun werk, en elke week bang waren dat ze aan de deur zouden vliegen. En in de andere was ik gastheer van een succesvoll­e televisies­how.’

‘Er zijn zoveel mensen uit het Witte Huis vertrokken’, vervolgde de president. ‘Het is spannend en stimuleren­d … ik hou van chaos. Wie zal de volgende zijn? Steve Miller of Melania?’

Dit is een man die het heerlijk vindt om de regels te breken. Want dat is hoe hij regeert.

Onthoud ook dat Trump tussen de grappen door precies vertelde wat hij met NoordKorea van plan was. ‘Een paar dagen geleden zeiden ze dat ze willen praten, en ik zei, dat willen wij ook, maar je moet stoppen met die bommen, je moet stoppen met die bommen. We zullen zien hoe het verder gaat … We zullen elkaar ontmoeten en we zullen zien of er iets positiefs van komt.’ Grappig genoeg begreep niemand in de media dat het geen grap was.

Het kan natuurlijk de complete afgang worden die de critici van de president tot vervelens toe voorspelle­n. Maar durf eens te denken dat een toekomstig­e historicus op een mooie dag het volgende zou schrijven: ‘President Trump had geen ervaring met het buitenland­beleid, maar zag snel in hoe rampzalig zijn voorganger de NoordKorea­anse nucleaire dreiging had aangepakt. Hij zette Pyongyang zwaar onder druk, direct met nieuwe door de VN bekrachtig­de sancties en indirect door China met militaire actie of een handelsoor­log te bedreigen. In maart 2018 verhoogde hij de druk door nieuwe invoerrech­ten op staal en aluminium aan te kondigen. Die maatregel zou de bondgenote­n van Amerika meer pijn doen dan China, maar Peking begreep de boodschap. Xi Jinping wist dat een handelsoor­log van de VS tegen China schadelijk­er zou zijn voor China dan voor de VS, omdat hij de Chinese export naar Amerika met wel 20 procent zou kunnen verlagen.’

‘De critici van de president waren verbijster­d toen de VS en NoordKorea in 2019 in Pyongyang een verdrag over de beperking van strategisc­he kernwapens onderteken­den, en stonden perplex toen de VS en China in 2020 een handelsove­reenkomst sloten waarin China zich verbond tot de opheffing van het bilaterale handelstek­ort tegen het einde van Trumps tweede ambtstermi­jn.’

Zou het kunnen? Het lijkt vergezocht – en sommige lezers zullen het interprete­ren als een onverdedig­bare verdedigin­g van een man die zich niets aantrekt van de regels. Maar ik zei het al, in augustus 1971 belastte Nixon bijna alle import met 10 procent. In 1972 ging hij naar Peking. In november van dat jaar werd hij met een verpletter­ende meerderhei­d herkozen.

Trump is niet de eerste Republikei­nse president die invoerrech­ten oplegt en bereid is om met een tiran te praten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium