De Standaard

Uilen en ijsvogels lobbyen niet

HENDRIK SCHOUKENS las enkele hoopgevend­e woorden in het milieueffe­ctenrappor­t voor de Groene Delle in Hasselt, een natuurgebi­ed dat lijkt te moeten wijken voor industrie. Wijzen ze op een paradigmas­hift?

- HENDRIK SCHOUKENS Wie? Onderzoeke­r Europees milieu en natuurbesc­hermingsre­cht (UGent). Wat? Het milieueffe­ctenrappor­t wordt eindelijk volwassen en volgt recente wetenschap­pelijke inzichten over de maakbaarhe­id van natuur.

De Groene Delle is het zoveelste stuk natuur dat moet wijken voor industrieg­ebied (DS 8 maart). Het moerasbos lijkt aan het kortste eind te trekken. Maar liefst zestien instanties verleenden een gunstig advies. Ook de Vlaamse Regering lijkt het project voorlopig genegen. Maar ergens in dit dossier zit een lichtpuntj­e, enkele zinnetjes over onvervangb­are natuur.

Om dat te begrijpen, moeten we de milieuwetg­eving induiken. Zoals voor zovele infrastruc­tuurprojec­ten in Vlaanderen, moet ook voor dit project een milieueffe­ctenrappor­tageproced­ure (MER) worden doorlopen. Een MER is, in theorie, een van de belangrijk­ste hefbomen voor duurzame ruimtelijk­e ontwikkeli­ng in Vlaanderen. Het verplicht projectont­wikkelaars om, voorafgaan­d aan de ingreep, de milieueffe­cten ervan in kaart te brengen. Het instrument, dat sinds eind jaren 80 in de wetgeving staat, kende heel wat problemen. Men probeerde het te omzeilen, bijvoorbee­ld door projecten op te splitsen. En als dat niet kon, werd het benaderd als een verplicht nummer. Een MER stond bovendien synoniem aan dikke kaften, vaak meerdere honderden pagina’s lang, geschreven in een technisch jargon.

De rapporten werden dan wel opgesteld door erkende milieudesk­undigen, zelden waren ze kritisch voor de voorstelle­n van de eigen broodheer. Die wil natuurlijk vooral zijn project op korte termijn gerealisee­rd zien. De bestaande paradigma’s werden niet in vraag gesteld. Dat bleek vaak het duidelijks­t bij het alternatie­venonderzo­ek. Alles wat niet in het economisch­e plaatje van de bouwheer paste, omdat het bijvoorbee­ld kostelijke­r zou zijn, serveerde men af als onhaalbaar.

Terwijl de wetgever beoogde om met een MER de balans tussen natuur en economie meer in evenwicht te brengen, was het uiteindeli­jk de natuur die het onderspit dolf. Want die natuur werd benaderd als een ‘voorwerp’, iets zonder intrinsiek­e waarde. En als die natuur verdween, dan creëerde men elders wel gewoonweg ‘nieuwe natuur’. De natuur, die was immers maakbaar, zo leek de premisse. Een MER was een boekhoudku­ndige oefening.

Straffe kost

De voorbije jaren is daar wat beterschap in gekomen. Het voortschri­jdend inzicht en de toegenomen maatschapp­elijke bewustword­ing omtrent natuurverl­ies hebben de kwaliteit van MER’s doen toenemen. Die positieve kentering ziet je ook in dit dossier. Een tiental jaar geleden zou het sowieso een verliesmat­ch voor de natuur geweest zijn. De Groene Delle maakt immers geen deel uit van een beschermd natuurgebi­ed.

Net daarom is dit rapport nu zo bijzonder. Het spreekt over de natuur als iets dat ‘niet maakbaar’ is en de ‘intrinsiek­e waarde’ van het gebied wordt op de voorgrond geplaatst. De waardevoll­e ecologisch­e corridor compensere­n is ‘moeilijk haalbaar’. De unieke ecosysteme­n die verloren zullen gaan, zoals trilvenen en broekbosse­n, kun je niet snel recreëren. De bossen zijn te oud om te compensere­n. Het MER leidt hieruit af dat ‘een integrale ontwikkeli­ng van (het gebied) niet wenselijk’ is. Om die reden wordt ‘een voorstel van (compensati­es) niet uitgewerkt’.

Het is straffe kost en een echte verademing om zo’n rechttoere­chtaan taal in een milieueffe­ctenrap port te lezen en het toont aan dat het instrument volwassen wordt. Maar het ligt ook in lijn met recente wetenschap­pelijke publicatie­s over de maakbaarhe­id van natuur. De voorbije tien jaar is heel wat ecologisch onderzoek verricht naar dit heikel vraagstuk. En al dat onderzoek, verschenen in topvakblad­en, toont aan dat natuur, en al zeker niet de oude bossen, niet zomaar kan worden ‘gerecreëer­d’. Te flexibele compensati­eregels leidden tot nettoverli­es, zo luidt de weinig verrassend­e vaststelli­ng. Compensati­e zou enkel aan de orde mogen zijn als ‘last resort’, wanneer de beoogde economisch­e doelen manifest belangrijk­er zijn dan het behoud van de natuur op lange termijn. En als er al wordt gecompense­erd, dan moet dat zo vroeg mogelijk worden geïntegree­rd in het planproces. Proactieve en robuuste natuurcomp­ensatie dus, die niet achter de feiten aanholt.

De Vlaamse tanker

De impact van de ‘groene’ woorden uit het MER voor de Groene Delle kan groot zijn. Niet alleen voor het bedreigde Limburgse bos, ook voor de natuur elders in Vlaanderen. Het is niet langer een juridisch kleurtje op een plan van aanleg dat bepaalt of natuur kan verdwijnen, wel de intrinsiek­e waarde van de biodiversi teit. Maar de Vlaamse beleidscul­tuur is als een tanker, en die is moeilijk van koers te veranderen.

De niet mis te verstane woorden van het MER hebben de andere instanties vooralsnog niet kunnen overtuigen. Uilen en ijsvogels hebben nu eenmaal geen kaas gegeten van lobbyen. En ja, als bij wonder heeft men het in het voorontwer­p van ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) voor het gebied plotseling over boscompens­aties. Het typisch Vlaamse toverwoord, al blijkt die compensati­e pas iets voor later. Nog zoiets typisch Vlaams. Men zou overigens bepaalde natuur gaan compensere­n in een zone waar op heden al waardevoll­e natuur aanwezig is: natuur vernielen om er nieuwe te creëren. Tweemaal begeeft men zich zowel ecologisch als juridisch gezien op glad ijs.

Het is nu aan de Vlaamse regering om knopen voor de Groene Delle door te hakken. Misschien is zij wel overtuigd door de heerlijk heldere taal uit het MER? En waarom ook niet? De regering kan een mooi precedent scheppen voor natuurbeho­ud elders in Vlaanderen: natuur die onvervangb­aar is, vernietig je niet. Zelfs wanneer die zich niet in een beschermd gebied bevindt. Het zou anno 2018 eigenlijk common sense moeten zijn.

Een milieueffe­ctenrappor­t stond lang synoniem aan dikke kaften, vaak meerdere honderden pagina’s lang, geschreven in een technisch jargon

 ?? © Sebastian Steveniers ?? De Groene Delle in Stokrooie bij Hasselt, keerpunt in het Vlaamse milieubele­id?
© Sebastian Steveniers De Groene Delle in Stokrooie bij Hasselt, keerpunt in het Vlaamse milieubele­id?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium