De Standaard

Tomorrowla­nd avant la lettre

Stonehenge was een fuifplaats

- PIETER VAN DOOREN

Niemand weet waarvoor Stonehenge nu eigenlijk diende – behalve dan voor hippiefest­ivals in de jaren 70 en 80, en als vliegveld in de Eerste Wereldoorl­og. Met wat verbeeldin­g vind je altijd wel een paar stenen die naar een ster of een speciale zonsonderg­ang zijn gericht. Termen als ‘cultusplaa­ts’ en ‘magische rituelen’ zijn eufemismen voor ‘ik weet het ook niet’. Onderzoeke­rs van de UGent vonden op hun scan van de ondergrond honderden ‘verdwenen grafheuvel­s’. Een begraafpla­ats dan maar?

We weten het nog altijd niet, maar historici van English Heritage, de dienst die talloze Britse historisch­e monumenten beheert, denken nu dat het weleens vanwege de sociale samenhang kan zijn geweest. Niet het afgewerkte monument was belangrijk, maar de weg ernaartoe. De bouw was een gelegenhei­d om mensen te laten samenkomen, socialiser­en en vieren. Een feestelijk­e uiting van samenhorig­heid.

In de woorden van Susan Greaney, senior historica van English Heritage: ‘In de westerse cultuur van vandaag willen we de dingen zo snel en efficiënt mogelijk fabriceren, maar we geloven dat dit in Stonehenge niet opging. Mensen van heinde en ver samenbreng­en, hen feestelijk ontvangen en hen laten meebouwen was voor de mensen van Stonehenge een goede manier om de macht en glorie van hun gemeenscha­p te demonstrer­en.’

Neem je tijd

‘Eenmaal je het moderne vooroordee­l laat vallen dat de steentijdm­ensen in Stonehenge zo efficiënt mogelijk wilden bouwen, klinkt het al minder gek dat de stenen van zo ver aangesleep­t werden.’ Stonehenge werd 4.500 jaar geleden gebouwd met stenen, soms vier ton zwaar, die 250 kilometer verderop in Wales werden uitgehakt en dan op de een of andere manier naar Stonehenge werden vervoerd.

In 2015 ontdekten archeologe­n twee steengroev­en in Wales waarin de vorm van de voor Stonehenge uitgehakte stenen nog terug te vinden is. Die stenen werden echter driehonder­d tot vijfhonder­d jaar vóór de bouw van Stonehenge uitgehakt. Wat tot de veronderst­elling leidde dat ze eerst ergens in Wales waren opgesteld, en dat Stonehenge een paar eeuwen later gebouwd was met ‘tweedehand­s’ stenen.

Greaney heeft nu een andere verklaring voor het tijdversch­il: voor ons, opgejaagde moderne mensen, klinkt het gek dat die stenen eeuwen onderweg zijn geweest, maar als Stonehenge gebouwd werd ‘voor de lol’, wordt die lange reis wel begrijpeli­jk.

Feest!

Vorig jaar stelden onderzoeke­rs vast dat sommige van de 38.000 tanden en botten van runderen en varkens die in de buurt van de steencirke­l werden gevonden, uit NoordoostS­chotland kwamen, achthonder­d kilometer verderop. Dat leerden ze uit de verhouding van de strontiumi­sotopen in het gebeente, die typerend is voor de geologie van het gebied waar het dier gegraasd heeft. Aan de slijtage op de varkenstan­den was dan weer te zien dat de dieren in hun negende maand geslacht werden. Bij een geboorte in de lente is dat dus rond midwinter.

Volgens Susan Greaney kwamen de bouwers vanuit heel Brittannië, en brachten ze hun kudden mee voor de midwinterf­eestelijkh­eden. Op midwinter, de kortste dag van het jaar, moet het wiel van de tijd door zijn dode punt, waarna de dagen weer kunnen lengen. Dat ging vanouds gepaard met grote feesten, met enorme vuren, om de terugkeer van het licht af te smeken. De katholieke Kerk recupereer­de dat feest van de wedergeboo­rte als Kerstmis.

Bij ‘normale’ opgravinge­n vindt men botten die grondig afgeknaagd werden, maar dat was in Stonehenge duidelijk niet het geval. Ze werden weggegooid met nog heel wat vlees eraan. Sommige varkenstan­den vertoonden gaatjes, wat suggereert dat de dieren gevet werden met honing en graan. Feestvarke­ns, zeg maar.

Afgelopen weekend organiseer­de English Heritage zijn eigen bouwfeest, waarbij bezoekers mochten helpen om met boomstamme­n en touwen een steen van vier ton van Stonehenge­formaat te vervoeren en rechtop te zetten.

Niet om wetenschap­pelijk iets bij te leren over hoe je dat doet – dat weten we – maar om te kijken hoe verbindend zo’n gemeenscha­ppelijke ervaring is.

De bouw van het monument was een gelegenhei­d om mensen te laten samenkomen, socialiser­en en vieren

 ??  ??
 ?? © British Heritage ?? ‘Als Stonehenge gebouwd werd “voor de lol”, dan wordt de eeuwenlang­e reis van de stenen vanuit Wales plots begrijpeli­jk.’
© British Heritage ‘Als Stonehenge gebouwd werd “voor de lol”, dan wordt de eeuwenlang­e reis van de stenen vanuit Wales plots begrijpeli­jk.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium