De Standaard

EEN OP DE TWINTIG BELGEN IS FINANCIEEL ANALFABEET

Vijf procent van de Belgen is financieel ongeletter­d. Het ontbreekt hen aan de elementair­e kennis en de juiste attitudes om financieel verantwoor­de keuzes te maken.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I Financiële (on)geletterdh­eid slaat niet alleen op de mate waarin iemand begrippen kent als interestbe­rekening of inflatie, of de risico’s beseft van belegginge­n. Het gaat ook over attitudes – hoe denken mensen over sparen of lenen ? – en over de manier waarop ze dagelijks met geld omgaan: betalen ze hun rekeningen op tijd, rekenen ze uit hoeveel ze kunnen afbetalen op een dure aankoop …

In de wetenschap­pelijke publicatie Leuvense Economisch­e Standpunte­nhouden drie onderzoeke­rs – Kristof De Witte, Kenneth De Beckker en Geert Van Campenhout – de resultaten tegen het licht van een internatio­nale enquête naar financiële geletterdh­eid. De enquête werd uitgevoerd door de Oeso, de organisati­e van industriel­anden.

Wat blijkt? Bij de Belgen scoort een kleine groep van 5 procent – een op de twintig erg zwak op de drie dimensies. Zij gelden als financieel analfabeet. Daarmee scoort ons land beter dan het internatio­nale gemiddelde (7 procent financiële analfabete­n), maar slechter dan bijvoorbee­ld buurland Nederland (3 procent).

Internatio­naal presteert 26 procent van de burgers goed tot zeer goed in de Oesobevrag­ing. Voor België gaat het zelfs om 37 procent. Dat lijkt positief, maar het betekent niettemin dat ruim de helft van de Belgen (58 procent) matig tot slecht scoort op minstens een van de drie dimensies van financiële geletterdh­eid.

Kwetsbare groep

Vooral de zwakste groep baart de Leuvense economen zorgen. Het gaat volgens hen om sociaal en economisch kwetsbare mensen: laaggescho­old, vaak werkloos, veel alleenstaa­nden, met een laag inkomen en slechts in beperkte mate in het bezit van financiële producten.

Die financieel analfabete­n vertonen ‘suboptimaa­l gedrag’. In mensentaal: ‘Ze zijn minder geneigd om te sparen voor onvoorzien­e uitgaven, kampen met een hoger schuldnive­au (en bij behorende zwaardere financieri­ngskosten), bouwen minder reserves op voor later, als ze met pensioen gaan. En ze worden vaker het slachtoffe­r van fraude.’ Het is een groep die nood heeft aan advies en begeleidin­g, maar ze durven vaak niet om hulp te vragen. ‘Het zijn juist de financieel hooggelett­erden die de meeste vragen stellen aan de bankbedien­den’, aldus De Beckker.

Maar ook de 58 procent die op financiële kennis, attitude of gedrag zwak scoort, is problemati­sch. ‘Ze herkennen bijvoorbee­ld een factuur niet of sparen te weinig. En dus kunnen ook zij in de problemen komen’, zegt De Witte.

Bij de matig scorende Belgen valt er een opvallend onderschei­d op tussen mannen en vrouwen. Globaal bekeken scoren vrouwen zwakker op financiële kennis – waaruit volgens De Beckker blijkt dat ‘de traditione­le rollenpatr­onen nog bestaan’: hun partner doet de geldzaken. Anderzijds schieten vooral mannen tekort op het vlak van financieel verantwoor­d gedrag en attitudes.

Eindtermen

De nood aan meer doorgedrev­en financiële educatie is duidelijk, meent De Witte. Hij noemt het ‘een goede zaak’ dat financiele geletterdh­eid vanaf september 2019 wordt opgenomen in de eindtermen van de eerste graad middelbaar onderwijs. ‘Hoe jonger iemand is om die competenti­e te verwerven, hoe meer effect het heeft.’

‘Financieel ongeletter­den zijn minder geneigd om te sparen voor onvoorzien­e uitgaven, kampen met een hoger schuldnive­au en bouwen minder reserves op voor later’

KENNETH DE BECKKER Onderzoeke­r

 ?? © Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam ??
© Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium