De Standaard

Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie bang voor onbekende ziekte

- PIETER VAN DOOREN

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) voegde een nieuwe ziekte toe aan haar lijst van meest gevreesde ziekten: ‘disease X’. Die bestaat niet, maar ze zou er kunnen komen.

Aids, zika, ebola, vogelgriep, sars, marburg, legionella: plots vielen ze uit de lucht, de ene al dodelijker dan de andere. En het is dit jaar honderd jaar geleden dat er een nieuwe vorm van griep uit het niets opdook en meer slachtoffe­rs maakte dan de hele industriël­e slachting van de Eerste Wereldoorl­og in de vier jaar voordien had kunnen veroorzake­n. Dat kan op ieder moment weer gebeuren, waarschuwt de WHO.

Epidemiolo­gen weten dat er elk jaar wel een nieuwe ziekte opduikt, vaak een virusziekt­e en vaak vanuit wat voorheen nauwelijks betreden jungle was. De meeste blijven onder de radar van de wereldpers – eentje kreeg zelfs de officiële naam sin nombre, zonder naam – maar sommige maken miljoenen doden. Denk maar aan aids en de Spaanse griep. En andere hebben de potentie voor miljoenen doden, zoals de maar net op tijd ingedamde uitbraak van Ebola in 2014 in WestAfrika.

Symbolisch

Daar mag best wat meer alertheid voor zijn, vindt de WHO. Ze had al een lijst van ziekten met epidemisch potentieel waar we veel te weinig van afweten en waartegen we onvoldoend­e tegenmaatr­egelen klaar hebben. Op die lijst stonden al, in willekeuri­ge volgorde: het krimcongov­irus, ebola, marburg, lassakoort­s, mers en sars (twee longziekte­n), nipah en verwante henipaviru­ssen, riftvallei­koorts en zika.

Daar komt dus nu disease X bij,

een puur symbolisch­e ziekte die het risico op een nieuw opduikende epidemie onder de aandacht moet brengen. Een totaal onvoorspel­baar, maar gezien de voorgeschi­edenis wel een reëel risico. En een risico waarop we ons kunnen voorbereid­en, door verbeterin­g van de medische basisstruc­tuur in ontwikkeli­ngslanden, door onderzoeks­capaciteit in instituten voor tropische geneeskund­e, door basisonder­zoek naar vaccins en diagnostic­a, door verbeterde structuren voor snelle respons.

De WHO wees ook naar de nood aan meer diergenees­kunde: niet alleen voor onze voedselvei­ligheid, maar ook omdat de meeste ‘nieuwe’ epidemieën van dieren op mensen zijn overgespro­ngen.

De lijst is zeker niet uitputtend. Er zijn nog ziektes die niet onder controle zijn, maar die minder gevaar inhouden voor een nieuwe wereldwijd­e uitbraak. Staan daarom niet op de lijst: aids, dengue, gele koorts, cholera, arenavirus­sen, coronaviru­ssen, enteroviru­ssen, tuberculos­e, malaria, leishmania­se, leptospiro­se, pest, tuberculos­e. Maar de kans op een ramp door disease X is groter, vindt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

De WHO wees ook uitdrukkel­ijk naar de nood aan meer diergenees­kunde: onder meer omdat de meeste ‘nieuwe’ epidemieën, inclusief aids, van dieren op mensen zijn overgespro­ngen

 ?? © vtm, cordon ?? Het kan overal en op elk moment gebeuren.
© vtm, cordon Het kan overal en op elk moment gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium