De Standaard

We willen maar niet levenslang leren

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN MAELE © Paul van Riel/hh

Het blijft aartsmoeil­ijk om Belgische werknemers met de neus opnieuw in de boeken te krijgen. ‘Een verspillin­g van menselijk kapitaal’, heet het.

Zodra een Belg de schoolbank­en inruilt voor het werkleven, spijkert hij zijn kennis amper nog bij. In 2016 volgde slechts 6,8 procent van de Belgische werknemers naast hun baan een permanente opleiding, meldt de Nationale Bank in haar onlangs verschenen jaarversla­g. De andere van de EU15landen, de eerste vijftien van de Unie, doen het wat dat betreft stukken beter. Daar volgt gemiddeld 13,4 procent van de werkenden naast hun baan een opleiding. In landen zoals Zweden, Denemarken en Finland doet zelfs een op de vier werknemers dat.

Nadruk op competitie

‘Het is een probleem waarmee onze arbeidsmar­kt al veel langer worstelt’, zegt onderwijsk­undige Ides Nicaise (KU Leuven). ‘Het heeft onder meer te maken met het watervalsy­steem van ons secundair onderwijs, waarbij jongeren beginnen in het aso maar gaandeweg naar lagere niveaus zakken. Wie op die manier door zijn schoolse opleiding spartelt, zal tijdens zijn loopbaan nog weinig motivatie hebben om opnieuw een opleiding te volgen.’

‘In het secundair onderwijs ligt de nadruk bovendien veel te veel op het competitie­ve. Het plezier van het leren is er ondergesch­ikt geraakt aan slagen voor tests en examens. Daardoor starten veel schoolverl­aters hun carrière met een afkeer van het idee om ooit nog te studeren’, vervolgt Nicaise.

Stijn Baert, professor arbeidseco­nomie Permanent leren is nochtans van ‘essentieel belang’, zegt de Nationale Bank.

aan de UGent, kijkt ook naar de werkgevers. ‘Veel bedrijven in ons land rekruteren nog steeds voornameli­jk op basis van de diploma’s die werknemers al bezitten op de dag waarop ze solliciter­en. Het is hier geen gewoonte om rekening te houden met de bereidheid van een sollicitan­t om op een later tijdstip extra vaardighed­en te verwerven via een opleiding.’

Pensioenst­elsels

Dat het erg belangrijk is om onze kennis ook tijdens de loopbaan bij te spijkeren, daar twijfelt nochtans niemand aan. De Nationale Bank noemt permanent leren zelfs ‘van essentieel belang’ voor de gezondheid van onze arbeidsmar­kt. Voorts kunnen bedrijven moeilijk innoveren als hun personeel niet geneigd is ook zichzelf bij te scholen. Nicaise: ‘Het is niet alleen een verspillin­g van menselijk kapitaal als werknemers met brugpensio­en gaan omdat ze de nieuwste ontwikkeli­ngen op de werkvloer niet kunnen bijbenen. Al die mensen die vroeger stoppen met werken wegen op ons pensioenst­elsel, waarvan we ons nu al afvragen hoe betaalbaar het nog is.’

Wat we dan kunnen doen om de bereidheid te stimuleren om bij te scholen? ‘Laat leerlingen pas op hun zestiende een keuze maken voor algemeen of technisch onderwijs, en maak komaf met dat demotivere­nde watervalsy­steem’, zegt Nicaise. ‘Zo krijg je afgestudee­rden die er zin in hebben om tijdens hun carrière te blijven bijleren.’

Baert: ‘Daarnaast moeten werknemers ervoor beloond worden als ze verdere opleidinge­n volgen. Het loon van veel Belgische werknemers is gekoppeld aan hun anciënnite­it. In andere landen kijkt men vaker naar bijscholin­gen en productivi­teit.’

Werkzoeken­den ouder dan 55 jaar worden niet automatisc­h op de hoogte gebracht van geschikte vacatures. Alleen speciale VDABconsul­enten verwijzen hen door naar geschikte jobs. Dat komt door een akkoord van de sociale partners, dat oudere werkzoeken­den een kwaliteits­vol aanbod moest garanderen.

Nu blijkt dat die groep er ook zelf niet voor kiest om vacatures op maat te ontvangen. Online kunnen ze hun criteria aangeven, zoals hun opleiding of woonplaats. Zijn er vacatures die bij hun profiel passen, dan krijgen ze die in een email toegestuur­d.

Maar van de 5.762 oudere werkzoeken­den die zich tussen oktober 2016 en april 2017 bij de VDAB aanmeldden, had acht maanden na inschrijvi­ng slechts 6,7 procent zich ingeschrev­en voor mails op maat.

De werkzoeken­den kregen wel uitleg over het systeem bij hun aanmelding, maar dat is blijkbaar niet voldoende om meer mensen over de streep te trekken. Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open VLD), die de cijfers opvroeg bij minister van Werk Philippe Muyters (NVA), vermoedt dat de werkzoeken­den de weg naar het digitale hulpmiddel niet vinden. ‘Het is een groep die graag wil werken, dus allicht weten ze gewoon niet dat het bestaat. We weten ook dat niet alle oudere werkzoeken­den digitaal even sterk staan’, zegt ze.

Talpe vindt dat de VDAB en de vakbonden de mogelijkhe­id meer moeten benadrukke­n. En dat het akkoord tussen de sociale partners wordt aangepast, zodat ook ouderen automatisc­h op de hoogte gebracht worden van geschikte jobs.

‘Veel schoolverl­aters hebben een afkeer van het idee om ooit nog te studeren’

IDES NICAISE Onderwijsk­undige KU Leuven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium