De Standaard

De omgekeerde wereld

-

Door #MeToo vallen mannen wereldwijd nog altijd van hun voetstuk, al zijn de reacties en de impact niet overal dezelfde. Dit weekend zag ik een Frans tvprogramm­a over de ZwitsersEg­yptische islamgelee­rde Tariq Ramadan. Sinds oktober 2017 werd hij al viermaal officieel beschuldig­d van verkrachti­ng, in Frankrijk, Zwitserlan­d en Amerika.

Alsof dat niet volstaat, kwam vorige week aan het licht dat hij zijn academisch­e kwalificat­ies jarenlang heeft gefingeerd. Zijn mediagenie­ke, intellectu­ele reputatie berustte op een reeks academisch­e aanstellin­gen, waaronder in Rotterdam en later in Oxford. Die posities volgden nadat Ramadan zichzelf als professor aan de Zwitserse Université de Fribourg had voorgedaan. Maar die aanstellin­g was verzonnen.

Ramadan heeft een groep trouwe moslimvolg­elingen. Ook in de media werd hij veelal warm onthaald als vrome moslim, multicultu­reel boegbeeld en briljante theoloog. In januari 2013 verscheen hij bijvoorbee­ld als superster in Reyers laat in gesprek met een enthousias­te Meyrem Almaci (Groen). Maar Ramadan was altijd controvers­ieel: zijn grootvader stichtte de Moslimbroe­derschap en zijn broer pleitte openlijk voor de sharia. Tariq Ramadan gold als gematigd, al wezen critici op zijn dubbele tong: afhankelij­k van het publiek verkondigd­e hij fundamenta­listische, dan wel berustende boodschapp­en.

Momenteel zit hij opgesloten in een Franse cel, terwijl het onderzoek voor verkrachti­ng loopt. De rechter vreest dat de beschuldig­de de benen neemt naar het buitenland. Maar Ramadan beweert het slachtoffe­r te zijn van een zionistisc­h complot, wat zijn aanhangers gewillig geloven. Tegen die opsluiting hebben zij dan ook een petitie opgestart. Die werd wereldwijd meer dan 120.000 keer getekend. In de hele #MeTooconte­xt is deze zaak opmerkelij­k: de aanklacht leidt tot een massale steun voor een vermoedeli­jke dader.

Even opmerkelij­k is dat Ramadans slachtoffe­rs nu ook geweld vrezen en ondergedok­en leven. Enkele aanklachte­n gebeurden anoniem, maar Henda Ayari diende openlijk een klacht in. Sindsdien wordt ze op sociale media met zwaar verbaal geweld aangepakt, ervan beschuldig­d een zionistisc­he pion te zijn (ik herhaal de rabauwenta­al liever niet) en krijgt ze politiebes­cherming.

De beschrijvi­ngen van de aanklachte­n jegens Ramadan doen de lezer huiveren: de vrouwen gewagen van verkrachti­ngen met uitzonderl­ijk geweld, langdurige vernederen­de behandelin­gen en pogingen tot wurging. De zaak moet nog ten gronde worden uitgeklaar­d. Duidelijk is wel dat slachtoffe­rs, ook vermeende, respect en ondersteun­ing verdienen. Niet extra geweld en bedreiging.

 ??  ?? TINNEKE BEECKMAN Is filosofe, schrijfste­r en columniste van deze krant. Deze week verzorgt ze ‘De mening’ in dS Avond, waar deze bijdrage gisteren verscheen.
TINNEKE BEECKMAN Is filosofe, schrijfste­r en columniste van deze krant. Deze week verzorgt ze ‘De mening’ in dS Avond, waar deze bijdrage gisteren verscheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium