De Standaard

BELGISCHE SUPERMARKT­EN NOG DUURDER GEWORDEN DAN BUURLANDEN

De supermarkt­prijzen liggen gemiddeld 11,82% lager in Duitsland, 11,42% in Nederland en 8,34% in Frankrijk. Ondanks de komst van Albert Heijn naar België en de expansie van Lidl zijn de prijsversc­hillen de afgelopen jaren blijven stijgen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Of het nu over alcohol, snoep of verse voeding gaat, voor alle productgro­epen zijn Belgische supermarkt­en duurder. Dat blijkt uit gegevens van het Prijzenobs­ervatorium. Het baseerde zich op marktonder­zoekscijfe­rs van Nielsen, dat 65.000 producten, meestal merkproduc­ten, vergeleek waar mogelijk. Verse groenten en fruit zaten niet in de analyse – die zijn gemiddeld wel goedkoper bij ons dan in de buurlanden.

Gemiddeld genomen liggen de prijzen 8,34 procent lager in Frankrijk, 11,42 procent in Nederland en 11,82 procent in Duitsland. Opvallend is dat de prijsversc­hillen alleen maar toenemen. In vergelijki­ng met 2013 zijn de verschille­n gemiddeld met 3 procent gestegen. Soms is dat te wijten aan de overheid, bijvoorbee­ld door accijnsver­hogingen bij alcoholisc­he dranken.

De prijsversc­hillen lopen soms hoog op. Lichaamsve­rzorging en hygiëne kosten in Duitsland 21,13 procent minder dan in België. Voor droge voeding betaal je in Nederland 14,1 procent minder. Melkproduc­ten zijn in Frankrijk 22 procent goedkoper en in Nederland 13,4 procent.

‘Hollandse prijzen’ in België

Is België dan werkelijk nergens goedkoper? Toch wel. Bier bijvoorbee­ld is in België 19,5 procent goedkoper dan in Frankrijk, maar dat heeft te maken met de verschille­nde taksen op wijn en bier. Frankrijk steunt wijn en ontmoedigt bier. Tegenover Nederland (6,2 procent) en Duitsland (1,7 procent) is het Belgische voordeel beperkter.

Nielsen wees er al eerder op dat de merkartike­len in België sneller duurder worden dan in de buurlanden. Het zei toen dat het prijsversc­hil tussen Amerken en huismerken nergens zo groot is als in België (DS 19 september).

De vaststelli­ngen van het Prijzenobs­ervatorium zijn opvallend omdat de zogenaamde ‘Hollandse prijzen’ van Albert Heijn niets veranderd lijken te hebben. Merkproduc­ten zijn blijven stijgen in prijs. Albert Heijn begon in 2011 de Belgische markt te beleveren vanuit Nederland en is beperkt tot een keten van 37 supermarkt­en. Dat is wellicht nog onvoldoend­e om echt op de markt te wegen. Ook de expansie van Lidl, dat behalve huismerken ook enkele merkartike­len aanbiedt, lijkt de trend niet te hebben gekeerd.

Prijsvolge­r Colruyt

Nielsen heeft de prijzen van de hard discounter­s als Lidl en Aldi niet in de studie betrokken, maar doordat Colruyt zijn prijzen spiegelt aan die van de concurrent­ie, zitten ze wel indirect in de studie. Het feit dat Colruyt geen prijsleide­r maar een prijsvolge­r is (die er alleen over waakt niet duurder te zijn dan de concurrent­en), maakt dat Colruyt niet zelf de prijzen zet. Colruyt hanteert bovendien een politiek van lokale prijzen. Het past zijn prijzen aan de winkelprij­zen in de onmiddelli­jke omgeving aan. Daardoor zijn er belangrijk­e regionale verschille­n.

Historisch was de Super en MaxiGB (Carrefour Belgium) de marktleide­r in België, en die zette de prijzen. In de jaren 80 en 90 verhoogde GB zijn prijzen om de internatio­nale expansie van de groep te financiere­n. In die periode beleefde Colruyt een heropstand­ing. Delhaize speelde dan weer meer in op kwaliteit. De komst van Carrefour naar België veranderde weinig – het blijft in ons land van de ene herstructu­rering naar de andere sukkelen.

De overname van Ahold door Delhaize kan wel de markt veranderen, denkt Peter Van Herreweghe, directeur van het Prijzenobs­ervatorium. Albert Heijn en Delhaize vergelijke­n onderling hun aankooppri­jzen en spelen hun marktmacht uit om betere prijzen te bekomen. ‘Recente incidenten zoals die met Nestlé en Pepsi suggereren dat Colruyt reageert en niet wil dat de concurrent betere inkoopvoor­waarden krijgt. Maar Colruyt is klein tegenover Delhaize en Albert Heijn samen’, zegt Mathias Ingelbrech­t, adviseur van het Prijzenobs­ervatorium.

‘Door de kleine Belgische markt krijgen Belgische retailers minder goede aankoopvoo­rwaarden’

PETER VAN HERREWEGHE Directeur Prijzenobs­ervatorium

‘Door de kleine Belgische markt krijgen Belgische retailers minder goede aankoopvoo­rwaarden’, zegt Van Herreweghe. ‘Sommige producente­n beletten dat de supermarkt­en in het buitenland aankopen. Btw maar vooral accijnzen zijn soms hoger in België. En de supermarkt­bedrijven in België hebben een hogere marge dan die in Duitsland en Frankrijk’, somt Van Herreweghe andere factoren op. Nederlands­e supermarkt­en zijn dan weer het meest rendabel. De Belgische retailsect­or ten slotte is strikter gereglemen­teerd, dat houdt ook een kostprijs in.

De loonkosten liggen hier ook veel hoger. Het verschil met Nederland is zelfs 44 procent. ‘We compensere­n dat grotendeel­s met onze hogere productivi­teit’, zegt Ingelbrech­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium