De Standaard

PRESIDENTS­CHAP INGEVULD ALS EEN SPANNENDE SERIE

- BART STURTEWAGE­N

De abrupte vervanging van Rex Tillerson als minister van Buitenland­se Zaken door CIAbaas Mike Pompeo verandert veel, maar niet het belangrijk­ste. President Donald Trump voelt zich sterk genoeg om zijn internatio­nale beleid naar eigen inzicht te voeren.

Tillerson, de oliebaas zonder politieke ervaring, was van meet af aan een outsider, zowel op zijn ministerie als in het Witte Huis. Keer op keer probeerde hij vruchteloo­s de scherpste kantjes van de retoriek van zijn chef af te vijlen. Daardoor en door de forse besparinge­n verloor hij ook alle steun in het State Department.

Pompeo voldoet aan alle eisen van het moment. Primus aan de militaire eliteschoo­l West Point, afgestudee­rd aan Harvard, ervaren politicus, inlichting­enspeciali­st en vertrouwel­ing van Trump. Hij is degene die de president dagelijks in hapklare brokken de uitdaginge­n van het veiligheid­sbeleid oplepelt. Volgens zijn tegenstand­ers waakt hij er zorgvuldig over hem daarbij niets onwelgeval­ligs te zeggen.

Tillerson was politiek al dood sinds vorige herfst. Hij ontkende niet dat hij Trump een verdomde idioot had genoemd. Zijn ontslag, inclusief de naam van zijn opvolger, hing al maanden in de lucht, ook al noemde de president het in een van zijn vele tweets ‘fake news’.

Het idee dat ervaren bestuurder­s gaandeweg wel een matigende invloed zouden uitoefenen op een onervaren en onvoorspel­bare president is al lang verdwenen. Trump vertrouwt steeds meer op de ruwe onderhande­lingstechn­ieken die hij in zijn profession­ele carrière succesvol ontwikkeld­e. Brutale confrontat­ie, dreiging en bluf kunnen op ieder ogenblik conflicten uit de hand doen lopen, maar even goed kunnen ze vastgelope­n dossiers in beweging brengen. Het brengt bondgenote­n en tegenstrev­ers in verwarring. Maar dat is net de bedoeling. En het gaat er bij de achterban in als koek. Een presidents­chap ingevuld als een spannende televisies­erie: wie overleeft de volgende aflevering?

Trump gaf gisteren al aan dat behalve de delicate onderhande­lingen met NoordKorea en de economisch­e krachtmeti­ng met Europa en China over invoerrech­ten ook de kwestie van het Iraanse kernprogra­mma weer op de voorgrond komt. Daar vindt hij in Pompeo, een Republikei­n uit de hoek van de Tea Party, een enthousias­te medestande­r. Het is niet dat Tillerson ooit over de macht beschikte om zijn president ervan te weerhouden al te driest in al die mijnenveld­en tegelijk te stappen. Maar met Pompeo, die overigens ook geen probleem ziet met Russische inmenging in de Amerikaans­e politiek, is de kans op enige diplomatie­ke matiging nihil.

Met Pompeo is de kans op enige diplomatie­ke matiging nihil

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium