De Standaard

Intelligen­te havik aan Trumps zijde

- INE ROOX © afp

Ooit alludeerde Pompeo erop

‘Had Rex Tillerson zijn profession­ele loopbaan beëindigd als directeur van de oliegigant Exxon Mobil, dan zou hij nu worden herinnerd als een succesvoll­e bedrijfsle­ider met een hart voor de scouts’, schrijft The New York Times. ‘Maar hij gaat de geschieden­is in als een van de zwakste en minst efficiënte ministers van Buitenland­se Zaken ooit.’ In haar striemende commentaar voegt de krant eraan toe: ‘Toch zullen we zijn vertrek nog betreuren, want zijn vervanger dreigt nog erger te zijn.’

Tillerson, klinkt het, had tenminste realistisc­he standpunte­n. Hij was geregeld kritisch voor Rusland, pleitte voor diplomatie met NoordKorea, steunde het klimaatakk­oord van Parijs en spoorde Trump aan om het kernakkoor­d met Iran te respectere­n. Maar hij was het zo vaak oneens met de president dat zijn vervanging voor niemand als een verrassing kwam. De naam van CIAdirecte­ur Mike Pompeo (54) als nieuwe minister circuleerd­e al maanden in Washington.

Die zit wel op één lijn met Trump. Voortaan moet niemand zich nog afvragen wat te nu staat hij aan het hoofd van de Amerikaans­e diplomatie. nu het Amerikaans­e standpunt is. Buitenland­se leiders zullen Pompeo ook ernstiger nemen als woordvoerd­er van de Amerikaans­e president.

De twee schieten goed met elkaar op. Als CIAbaas briefte Pompeo de president elke ochtend over belangrijk­e veiligheid­skwesties. Zo won hij diens vertrouwen en respect. Sommige ambtenaren bij de geheime dienst loven Pompeo’s intellect. Anderen hebben kritiek op zijn têteàtêtes met Trump, omdat hij de president zorgvuldig geselectee­rde informatie gaf, en die veiligheid­sbriefings dus flink kon sturen. ‘Pompeo was de meest gepolitise­erde directeur in de geschieden­is van de CIA’, zei een lid van de geheime dienst aan Reuters.

Zo minimalise­erde Pompeo de bevindinge­n van de Amerikaans­e inlichting­endiensten over de Russische inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016. Wat betreft Iran focust Pompeo ook veel sterker op de rol die dat land speelt in conflicten in het MiddenOost­en, dan op het historisch­e kernakkoor­d dat in 2015 met de EU, de VS en Rusland is bereikt.

Hij heeft een uitzonderl­ijk cv. Pompeo studeerde af als de eerste van zijn klas aan

‘We zullen Tillersons vertrek nog betreuren, want zijn vervanger dreigt nog erger te zijn’

de prestigieu­ze militaire academie van West Point. Hij behaalde ook nog een rechtendip­loma aan Harvard.

Met geld van de broers Koch

Als lid van de oerconserv­atieve Tea Party raakte hij gekozen in het Congres. Pompeo ontving campagnebi­jdragen van de conservati­eve broers Koch, die klimaatopw­arming ontkennen. En hij leidde meer dan een jaar de geheime dienst CIA.

Pompeo’s standpunte­n hadden in elk geval altijd al het voordeel van de duidelijkh­eid. Wie waterboard­ing uitvoerde, was eigenlijk een patriot, zei hij na een uiterst kritisch rapport van de Senaat over de martelprak­tijken door de CIA.

Onder Pompeo’s invloed kunnen Trumps standpunte­n dus nog verder verharden. En een onderhande­lingsproce­s met NoordKorea wordt nog complexer. Precies dat wordt nochtans zijn grootste test. Als CIAdirecte­ur stond hij nog dichter bij een militaire ‘oplossing’ – hij alludeerde er ooit zelfs op Kim gewoon te vermoorden – maar nu is hij het hoofd van de Amerikaans­e diplomatie. Kan hij een doorbraak forceren met Pyongyang?

THE NEW YORK TIMES

 ??  ?? Kim Jongun vermoorden,
Kim Jongun vermoorden,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium