De Standaard

Wie schade lijdt door wolf, blijft niet meer met lege handen achter

- VAN ONZE REDACTRICE LOTTE ALSTEENS © Joris Herregods

Na lang aandringen heeft minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) een wolvenplan klaar. Het voorziet onder meer in een vergoeding voor kleinveeho­uders bij schade door wolven.

Wie vandaag een schaap verliest door een aanval van een wolf, heeft dubbele pech. De waarde van een schaap – ongeveer 130 euro – komt niet boven de schadedrem­pel van 300 euro uit. Er is dus geen compensati­e voor het verlies van één à twee schapen, en bij verlies van meerdere schapen zal de vergoeding 250 euro lager uitvallen dan de geleden schade. Maar daar komt veranderin­g in. Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) heeft aangekondi­gd dat de drempel wegvalt bij een aanval door een wolf of een lynx (een wilde katachtige). Concreet betekent dit dat kleinveeho­uders – op 50 ‘administra­tieve’ euro na – volledig vergoed zullen worden.

‘Experts zeggen dat je bij een aanval van een wolf op, bijvoorbee­ld, schapen, geen preventiev­e maatregele­n kunt nemen. Een wolf raakt overal door, waardoor we het normaal vinden dat de franchise wegvalt’, zei Schauvlieg­e gisteren in de commissieL­eefmilieu, waar ze de eerste versie van een wolvenplan voorstelde.

Naya

Meerdere natuurvere­nigingen, waaronder Natuurpunt, drongen al jaren aan op een dergelijk plan, maar het was pas door de komst van wolvin Naya in Limburg, in januari, dat de minister in actie schoot. Naya heeft voor zover bekend nog maar één keer schapen aangevalle­n, eind januari in Meer Schapenhou­ders zijn vandaag het arme schaap, want de waarde van een schaap – niet boven de schadedrem­pel (300 euro) uit. De interesse voor de wolf reikt verder dan Limburg. Onder de noemer ‘Welkom Wolf’ organiseer­t Landschap vzw lezingen in heel Vlaanderen, tot Brugge toe. ‘We hebben boekingen tot in november, de vraag is groot’, zegt Jan Loos. Een overzicht van de lezingen en een gratis brochure over de wolf staan op www.welkomwolf.be.

hout. Dit weekend werden in Bree en Rotem opnieuw schapen gedood, wellicht door de mannelijke wolf die zondag werd doodgerede­n in Neeroetere­n.

Het wolvenplan bevat veel meer dan een schaderege­ling. ‘Het moet een breed draagvlak creëren, waardoor de wolf en de mens opnieuw kunnen samenleven’, zegt de Limburgse politica Lydia Peeters (Open VLD), die bij Schauvlieg­e had aangedrong­en om met het wolvenplan naar buiten te komen.

Hoe wordt er over wolven gecommunic­eerd? Hoe worden buurtbewon­ers gerustgest­eld en geïnformee­rd? Waar kunnen waarneming­en gemeld worden? Hoe worden schadeclai­ms onderzocht? Hoe moet men omgaan met een dode wolf? En hoe kun je kleinvee – dan toch – zo veel mogelijk beschermen? Het zal alle – komt

‘Een wolf raakt overal door, waardoor we het normaal vinden dat de franchise wegvalt’

JOKE SCHAUVLIEG­E Minister van Leefmilieu

maal beschreven staan in het wolvenplan.

Experts van het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) werken eraan voort. Schauvlieg­e belooft dat de verschille­nde stakeholde­rs, zoals natuur, landbouw en jachtveren­igingen, betrokken zullen worden. Eind juli moet de finale versie klaar zijn.

 ??  ?? 130 euro
130 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium