De Standaard

Drugsbende­s onder de radar

De straatcrim­inaliteit in steden is op de terugweg. Verborgen, ‘ondermijne­nde’ criminalit­eit komt in de plaats, leert een studie over Borgerhout.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Het lijkt op het eerste gezicht tegenstrij­dig: de Antwerpse wijk Borgerhout kent gemiddeld minder woninginbr­aken, agressieve diefstalle­n, overlast en druggebrui­k dan de rest van Antwerpen. Ook het veiligheid­sgevoel ligt er hoger dan op stadsnivea­u. Toch is in Borgerhout de misdaad ‘doorgedron­gen tot in de diepste weefsels van de samenlevin­g’, staat in een diepgaande studie. Die ‘gebiedssca­n’ is opgesteld na gesprekken met medewerker­s van allerlei overheidsd­iensten zoals stadstoezi­cht, buurtregie, de lokale en federale politie, het parket en het arbeidsaud­itoraat.

Uit de scan blijkt dat het deel van Borgerhout binnen de Antwerpse ring een schoolvoor­beeld is van een trend. Terwijl de zichtbare criminalit­eit na jaren investerin­gen in een meer repressief beleid afneemt, verplaatst de misdaad zich naar fenomenen zoals drugshande­l, witwassen, heling, illegale kansspelen, radicalise­ring of zwartwerk. Die criminalit­eitsvormen maken geen directe slachtoffe­rs en ontsnappen gemakkelij­ker aan de radar van

politie en justitie.

Maar net die vormen van ‘ondermijne­nde’ criminalit­eit ontwrichte­n een buurt het meest, stelt de gebiedssca­n, die De Standaard inkeek en waarover Gazet Van Antwerpen eerder berichtte. ‘De innestelin­g van het criminele milieu in Borgerhout is vaak subtiel, maar ondermijnt danig het economisch­e en maatschapp­elijke verkeer.’

Malafide handelszak­en

Ook in de Belgische grote steden daalde de jongste jaren de geregistre­erde criminalit­eit zienderoge­n. ‘Dat heeft een watervalef­fect in de richting van andere criminalit­eitsfenome­nen’, bevestigt criminolog­e Letizia Paoli (KU Leuven). ‘Die kunnen gemakkelij­k substantie­el worden zonder dat iemand dat in de gaten heeft’, vult haar Nederlands­e collega Frank Bovenkerk (Universite­it Utrecht) aan. De gebiedssca­n stelt naar Nederlands model de maatschapp­elijke gevolgen van criminalit­eit centraal.

In Borgerhout draait de ondermijne­nde criminalit­eit vooral rond drugsbende­s. Die hebben door de toegenomen controles onder burgemeest­er Bart De Wever (NVA) hun werkwijze aangepast en opereren nu

minder zichtbaar. De bevoegde diensten ‘erkennen dat ze een beperkt zicht hebben op wat zich achter gevels of handelszak­en afspeelt’. ‘Bewoners zijn zelden direct getuige van criminele activiteit­en.’

De gevolgen in Borgerhout zijn groot. De studie spreekt van een wijdverspr­eide aantasting van het overheidsg­ezag, een verstoorde marktwerki­ng door de ‘sluipende maatschapp­elijke acceptatie van mis daad(geld)’ en de malafide handelszak­en die daarop teren, en de innestelin­g van drugshande­l in de lokale gemeenscha­ppen. Onder de respondent­en leeft de ‘duidelijke overtuigin­g’ dat de informele en criminele economieën er groter zijn dan de legale.

Gebrekkige samenwerki­ng

De gebiedssca­n legt ook zwakheden van de Belgische criminalit­eitsbestri­jding bloot. ‘Het ontbreekt aan geijkte kanalen om gegevens over die ondermijni­ng adequaat te bundelen en te analyseren’, luidt het. ‘Het probleem situeert zich in de fragmenter­ing van de politionel­e en justitiële organisati­e, door de opdeling in secties (witwas, drugs, mensenhand­el ...).’ Die opdeling ‘strookt niet met de complexe realiteit en werkt veelal vertragend’.

In Nederland werken bestuurlij­ke, gerechteli­jke en fiscale instanties beter samen en hebben lokale besturen meer middelen om op te treden tegen lokale criminalit­eit, is een andere opmerking. Soortgelij­ke wetgeving, gepland door de minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), en zijn collega van Binnenland­se Zaken, Jan Jambon (NVA), laat op zich wachten.

‘De innestelin­g van het criminele milieu in Borgerhout is vaak subtiel, maar ondermijnt danig het economisch­e en maatschapp­elijke verkeer’

‘GEBIEDSSCA­N’ BORGERHOUT

 ?? © id photo agency/Jonas Roosens ?? Door de toegenomen controles onder burgemeest­er Bart De Wever (NVA) opereren drugsbende­s in Antwerpen nu minder zichtbaar.
© id photo agency/Jonas Roosens Door de toegenomen controles onder burgemeest­er Bart De Wever (NVA) opereren drugsbende­s in Antwerpen nu minder zichtbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium