De Standaard

Peanuts voor mantelzorg­ers

- VAN ONZE REDACTEUR FARID EL MABROUK

Slechts een op de vijf mantelzorg­ers krijgt een premie van de gemeente. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Peter Persyn (NVA) opvroeg.

Officieel zijn de mantelzorg­ers met 150.000, maar in werkelijkh­eid loopt hun aantal op tot 600.000 of zelfs 800.000. Het gaat om partners, familieled­en en naasten die voor iemand zorgen. Volgens een studie uit 2016 doen ze het werk van 121.000 voltijdse werknemers. ‘Stel je voor dat zij wegvallen. Het aantal ouderen zal tegen 2060 ook nog eens verdubbele­n’, zegt Dorien Vandormael van Steunpunt Thuiszorg.

Veel mantelzorg­ers krijgen geen financiële tegemoetko­ming. Peter Persyn schreef alle Vlaamse steden en gemeenten aan en kwam tot de vaststelli­ng dat drie op de vier lokale besturen wel een premie toekennen, maar slechts een op de vijf mantelzorg­ers – 32.000 – krijgt die ook. ‘Het gaat niet om het geld, want meer dan een symbolisch bedrag is het niet. Maar de erkenning is belangrijk’, zegt de NVA’er.

Ongeveer 220 van de 308 gemeenten geeft een premie. De hoogte daarvan is echter zo verschille­nd dat een mantelzorg­er in de ene straat tot 900 euro per jaar kan krijgen, zoals in Roosdaal, en in een straat van de buurgemeen­te niets.

225 euro per jaar

Johan Tourné van Ziekenzorg CM noemt dat spijtig. ‘Vaak gaat het om spitstechn­ologie om de budgetten te drukken, terwijl gemeenten zouden moeten beseffen dat mantelzorg­ers onmisbaar zijn. Als ze zich gewaardeer­d voelen, houden ze het ook langer uit’. Ziekenzorg CM vraagt de gemeenten er na de verkiezing­en voor in te staan dat de premie minstens 50 euro per maand bedraagt. Momenteel is het gemiddeld 225 euro per jaar.

Volgens Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is er nog werk aan de winkel. ‘De gemeenten zijn niet verplicht om een premie uit te keren, maar ze tonen ermee dat ze het werk van de mantelzorg­ers waarderen. Het is in elk geval geen bedrag om je inkomen mee te verhogen’.

De gemeenteli­jke premie is de enige die voor de mantelzorg­ers is bestemd. De Vlaamse regering geeft ook een zorgpremie van 130 euro, maar die is voor de zorgbehoev­enden bestemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium