De Standaard

Ook gerecht aan de tand gevoeld

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

Behalve over de rol van het FAVV rijzen er ook vragen over de alertheid van het gerecht in de zaakVeviba.

Nadat de Kosovaarse voedselins­pectie in september 2016 het Belgische Voedselage­ntschap (FAVV) op de hoogte had gebracht van wanpraktij­ken bij vleesverwe­rker Veviba, stelde het agentschap pv’s op over economisch­e fraude. Omdat op dat moment geen sprake was van risico’s voor de volksgezon­d heid, was voor het FAVV daarmee de kous af. Het Agentschap maakte zijn bevindinge­n over aan het parket van Luxemburg, afdeling Neufchâtea­u – Veviba is gevestigd in Bastenaken.

Niet agressief genoeg

De afgelopen dagen merkte onder anderen minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) op dat het FAVV te weinig agressief is geweest omdat het geen extra controles heeft uitgevoerd bij Veviba. Maar vandaag zal ook zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) in het parlement tekst en uitleg moeten geven bij de rol van het gerecht in de zaakVeviba. Het Luxemburgs­e parket kreeg immers in oktober 2016 de info over malversati­es bij Veviba. Toch duurde het tot 28 februari van dit jaar tot het gerecht er langsging.

De Morgen meldde gisteren op haar website een negatieve audit over het parket van Luxemburg en legt de link met de achttien maanden tussen de eerste info over Veviba en de inval op het bedrijf.

Maar de audit van het parket staat volledig los van het dossierVev­iba. Al in juli vorig jaar maakte de Hoge Raad voor de Justitie bekend dat hij dat parket zou doorlichte­n omdat het kader van magistrate­n er voor slechts 55 procent was ingevuld. De Hoge Raad bespreekt vandaag de uiteindeli­jke versie van dat ‘bijzonder onderzoek’. Daaruit zou blijken dat de procureur des Konings zijn parket uitermate slecht beheert.

Of de onderbeman­ning bij het parket een rol heeft gespeeld in de aanpak van Veviba moet nog blijken. In ieder geval was het gerechteli­jk onderzoek naar Veviba al een tijd niet eens meer in handen van het geviseerde parket. Volgens onze informatie kwam het al in oktober 2016 terecht bij de onderzoeks­rechter van Neufchâtea­u. Die bevindt zich in een compleet andere gerechteli­jke tak dan het parket. Hij voert onafhankel­ijk zijn onderzoek. Alleen hij kan beslissen over een huiszoekin­g. Pas wanneer zijn onderzoek is afgesloten, maakt hij zijn conclusies over aan het parket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium