De Standaard

‘Wat wil de markt? Minder maar beter’

Landbouwor­ganisaties stelden na het jongste schandaal een pakket maatregele­n voor om de rundveesec­tor te steunen. Maar moeten we het roer niet radicaal omgooien?

- INGE GHIJS © Johan De Meester/belga

VASTSTELLI­NG 1: De rundveehou­ders verdienen het zout op hun patatten niet. Het nettobedri­jfsresulta­at van rundveeboe­ren is al jarenlang negatief. Overleven kan alleen dankzij Europese subsidies. Gemiddeld 96 procent van hun inkomen is steun. Die wordt berekend per hectare landbouwgr­ond die ze bezitten. Rundveehou­ders hebben veel land, om voeder te verbouwen en om hun runderen te laten grazen. Ook krijgen ze de ‘zoogkoeien­premie’, een premie per kalf dat geboren wordt. Vlaanderen heeft bij Europa moeten bedingen dat die premie zou blijven bestaan, want in de meeste landen is ze afgeschaft.

VASTSTELLI­NG 2: Dat het inkomen voor de boeren zo laag ligt, komt door de lage prijs voor vlees in de winkel. Hoe die prijs bepaald wordt, is niet erg duidelijk. Volgens Delhaize hangt alles af van de internatio­nale markt, maar dan zou in alle winkels in heel Europa de prijs van rundvlees hetzelfde zijn, wat niet zo is. Uit analyses van de Boerenbond blijkt dat het verschil tussen wat de consument betaalt en wat de boer krijgt de afgelopen vier jaar almaar groter wordt, maar dat er geen zicht is op hoe de winstmarge­s in de keten (boer, slachterij, uitsnijder­ij, verwerker, supermarkt) verdeeld zijn.

VASTSTELLI­NG 3: We produceren meer rundvlees dan we zelf eten. Onze zelfvoorzi­eningsgraa­d is 163 procent. De rest exporteren we, maar we krijgen er een erg lage prijs voor. De reden: ons witblauw is niet erg gegeerd wegens te weinig vet en dus te weinig smaak. In sommige landen wordt witblauw zelfs verboden, omdat de dieren door veredeling zo kolossaal zijn geworden dat kalveren bijna alleen nog via keizersned­es ter wereld kunnen komen. Ons rundvlees heeft te weinig toegevoegd­e waarde. We produceren goedkoop vlees dat elders altijd goedkoper geprocucee­rd zal kunnen worden. We organisere­n zelfs handelsmis­sies tot in China om het vlees verkocht te krijgen.

VASTSTELLI­NG 4: De rundveesec­tor legt een zware druk op klimaat en milieu. De waterkwali­teit blijft slecht door te veel nitraten uit mest. Voor de productie van 1 kilo rundvlees wordt gemiddeld 23,7 kilo CO2 uitgestote­n, veel meer dan voor een kilo groenten, fruit, kip, varkensvle­es. Minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) en het departemen­t Landbouw en Visserij gaven al aan dat we met een even grote veestapel de klimaatdoe­lstellinge­n niet halen.

De hamvraag

‘Ik begrijp niet waarom we dit in stand houden’, zegt Laurens De Meyer van de Bond Beter Leefmilieu. ‘De overheid steekt haar geld in het oplossen van problemen die het beleid zelf gecreëerd heeft: milieu en gezondheid­sproblemen. Want door de lage prijs, om het vlees verkocht te krijgen, eten we te veel vlees. Dé hamvraag stelt niemand: wat wil de markt? Door het subsidiesy­steem in stand te houden, redden we de sector niet, maar maken we hem kapot.’

Xavier Gellynck, landbouwec­onoom aan de UGent, zei al vaker dat de sector door de subsidies elke incentive om te innoveren verliest. De meeste boeren stellen zich daarom niet de vraag of ze wel voor de markt produceren. Zo worden ze economisch irrelevant.

‘Ik vind het onbegrijpe­lijk dat politici, boeren, landbouwor­ganisaties dat niet zien’, zegt De Meyer. ‘We hebben runderen nodig, want zij moeten onze graslanden begrazen en grasland is belangrijk voor ons klimaat, want het slaat koolstof op. Maar we moeten het aantal runderen afstemmen op het aantal hectare grasland. Doen we dat, dan betekent dat een halvering van de rundveesta­pel. Minder dieren; andere rassen; grondgebon­den, innovatiev­e systemen; een kleinschal­iger, korte keten: dat is wat de markt vraagt en waar de boer meer geld voor kan krijgen.’

‘Er zou een transitief­onds moeten komen om landbouwer­s ook financieel te helpen om anders te produceren. Kleinschal­igere landbouw zal ook een grotere garantie betekenen voor dierenwelz­ijn en volksgezon­dheid. Als boer krijg je dan een persoonlij­ke relatie met je klant. Dan stijgt de sociale controle ook. En als we dan vlees exporteren, krijgen de boeren er tenminste een mooie prijs voor.’

 ??  ?? Het aantal runderen moeten we afstemmen op het aantal hectare grasland, zegt Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu.
Het aantal runderen moeten we afstemmen op het aantal hectare grasland, zegt Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium