De Standaard

Antifolter­comité voert druk op

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

België moet zich vanaf nu om de drie maanden verantwoor­den over de aanslepend­e invoering van de minimale dienstverl­ening in de gevangenis­sen. Europa weigert het nog langer aan te zien.

Het Antifolter­comité (CPT) van de Raad van Europa legt de federale regering aan de leiband. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moet driemaande­lijks verslag uitbrengen over de invoering van de minimale dienstverl­ening in onze gevangenis­sen. Die werd aangekondi­gd in het regeerakko­ord maar is er nog steeds niet, stelt het CPT vast in zijn jongste rapport van eind vorige week. En dat ondanks de striemende uithaal van het gezaghebbe­nde orgaan in juli vorig jaar, naar aanleiding van de stakingsgo­lf.

‘De voorbije maanden is de toestand in de Belgische strafinric­htingen op een aantal punten aanzienlij­k verbeterd’, schrijft het CPT. ‘Maar op één punt maken we ons nog ernstige zorgen: tijdens ons jongste bezoek hebben we geen enkele vooruitgan­g kunnen vaststelle­n op het vlak van de invoering van een minimale dienstverl­ening wanneer het personeel collectiev­e acties organiseer­t.’

Telkens als de cipiers staken, worden de basisrecht­en van de gedetineer­den binnen de muren van de gevangenis met de voeten getreden, zegt het Europese Antifolter­comité. ‘Een groot aantal personen riskeert een onmenselij­ke, vernederen­de behandelin­g die we niet kunnen tolereren. Er moet dringend werk gemaakt worden van de beloofde wet voor een mi nimale dienstverl­ening.’ Het CPT eist vanaf nu elk trimester een update van de zaak, wat de druk op de regering, en specifieke­r op Geens, verhoogt.

Voor de minister kan het rapport een hefboom zijn om zijn wetsontwer­p door te drukken. ‘Het overleg bevindt zich in een finale fase’, laat hij via zijn woordvoers­ter weten. ‘De regering zal haar engagement nakomen tijdens deze regeringsp­eriode.’ Meer wil Geens niet kwijt, gezien de gevoelighe­id van de zaak. De onder

‘Tijdens de stakingen van cipiers riskeren gevangenen een onmenselij­ke en vernederen­de behandelin­g die we niet kunnen tolereren’

handelinge­n met de vakbonden zijn al meer dan eens mislukt, hij moet op eieren lopen.

Geblinddoe­kt transport

Ook voor andere zaken is het CPT streng. Zo dringt het aan op een wettelijk verbod op een ‘mensontere­nde praktijk’ die in ons land nog vaak wordt toegepast: het geblinddoe­kt vervoeren van gevangenen. De afgenomen overbevolk­ing en het goedgekeur­de (en deels uitgevoerd­e) Masterplan verdienen daarentege­n een pluim. Ook over de afbouw van het aantal geïnternee­rden in gevangenis­sen (vroeger 1.200, nu 560 dankzij de uitbouw van forensisch­e psychiatri­e) toont het Antifolter­comité zich tevreden.

 ?? © Jonas Hamers / ImageGlobe ?? De onderhande­lingen met de gevangenen­bewakers over een minimale dienstverl­ening zitten in de eindfase, zegt het kabinetGee­ns.
© Jonas Hamers / ImageGlobe De onderhande­lingen met de gevangenen­bewakers over een minimale dienstverl­ening zitten in de eindfase, zegt het kabinetGee­ns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium