De Standaard

Britten boksen met handen op de rug

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

‘Je bedreigt maar be ter geen kernmacht.’ Dat was de reactie gisteravon­d van de woord voerster van het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken. Tot middernach­t had Moskou de tijd gekregen om volledige openheid te verschaffe­n over hun speciale novitsjokg­ifprogramm­a (zie hier naast). Zo niet zou Londen een batterij extra maatregele­n in stel ling brengen om de Russische economie te treffen.

Maar het was meteen duidelijk dat de kans dat Moskou op dat Britse ultimatum zou ingaan, nihil was. En dus zal de Britse regering zich vandaag moeten buigen over extra sancties.

1.

Heeft het VK wel veel mogelijkhe­den om de Russen te treffen?

Veel stelt de handel tussen de twee landen niet voor. Het Verenigd Koninkrijk exporteert net iets meer naar Rusland dan het importeert. Maar jaarlijks bedragen die twee stromen nauwelijks 5 miljard pond. Veel indruk zullen extra sancties dus niet maken.

De vraag is zelfs of Moskou echt wakker ligt van de huidige sancties die de VS en de EU instelden na de annexatie van de Krim. Volgens schattinge­n van de EU vertraagde­n die de groei van de Russische economie vorig jaar met 1 procent. De Russische economie doet het inderdaad niet goed, maar volgens een recent rapport van de Estse inlichting­endienst legt Poetin de schuld daarvoor bij de sancties uit het vermaledij­de Westen. In zekere zin komen ze hem dus goed uit.

2.

Londen is voor veel Russen toch hun bancaire hoofdstad in Europa?

Absoluut. Londen heeft de rijke Russen altijd met open armen ontvangen. Veel vragen naar de herkomst van hun geld werden

nooit gesteld. Maar de jongste tijd is daar veranderin­g in gekomen. Het Britse gerecht is bezig met een grootschal­ig onderzoek naar het Russische (maffia)geld en krijgt daarvoor de steun van de regering.

Dat onderzoek kan zeker een versnellin­g hoger schakelen. Een scenario dat nu circuleert, is dat een wet goedgekeur­d wordt die vergelijkb­aar is met de Amerikaans­e Magnitsky Act. Daardoor zouden Russen met een onduidelij­k verleden veel moeilijker toegang krijgen tot het Britse grondgebie­d.

Er zou ook sneller beslag gelegd kunnen worden op geld en bezittinge­n van Russen in Engeland. Transparen­cy Internatio­nal schatte dat vorig jaar voor ongeveer 940 miljoen pond aan vastgoed gekocht werd met Russisch geld waarvan de herkomst niet duidelijk was.

Ten slotte sturen rijke Russen hun kinderen ook graag naar Londense scholen. Op dit moment zijn naar schatting 3.000 Russische studenten ingeschrev­en. Als hen het leven lastig wordt gemaakt, zal dat pijn doen.

3. Snijden de Britten daarmee ook niet in eigen vel?

Dit soort maatregele­n komen in elk geval op een slecht moment. Het VK is volop bezig met de uitstap uit de EU. Die zal een grote impact hebben op de Londense City, want de Unie heeft al laten verstaan dat de Britse financiële instelling­en niet meer op dezelfde manier toegang zullen hebben tot de Europese markt. Als ze daarboveno­p Russisch geld verliezen, kan dat extra zuur worden.

4. Hebben de Britten nog wel de steun van de EU?

Dat wel. ‘Natuurlijk kan het Verenigd Koninkrijk rekenen op solidarite­it van de Europese Unie in deze zaak’, zei Valdis Dombrovski­s, een van de vicevoorzi­tters van de Europese Commissie. Buitenland­chef Federica Mogherini zei dat de EU te hulp zal komen als de Britten daarom vragen. Guy Verhofstad­t, de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, riep zelfs op om de Europese sancties aan te scherpen. Volgende week komen de Europese regeringsl­eiders weer samen. Maar de kans dat ze dat zo snel willen beslissen, is klein. Toen de Europese Raad eind vorig jaar de sancties opnieuw met zes maanden verlengde, gebeurde dat niet met volle goesting van enkele lidstaten. Zij wilden eigenlijk van de sancties af.

 ?? © Neil Hall/epaefe ?? In Salisbury, waar Skripal vergiftigd is, wordt een ambulance meegenomen voor onderzoek op sporen van het gif.
© Neil Hall/epaefe In Salisbury, waar Skripal vergiftigd is, wordt een ambulance meegenomen voor onderzoek op sporen van het gif.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium