De Standaard

Spanjaarde­n moeten op hun #tellen passen

Zowel Amnesty Internatio­nal als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens maakt zich zorgen over het recht op vrije meningsuit­ing in Spanje.

-

Arkaitz Terrón, een Bask die in Barcelona woonde, werd op 13 april 2016 gearrestee­rd door acht agenten van de Guardia Civil toen hij ’s ochtends naar zijn werk vertrok. Hij werd een dag vastgehoud­en en beschuldig­d van ‘verheerlij­king van terrorisme’ en de ‘vernederin­g van de slachtoffe­rs van terrorisme’.

Hij werd vervolgd voor negen tweets, die hij gepost had tussen 2010 en 2016. Een daarvan was een reactie op het bericht dat er ergens een monument zou komen voor Luis Carrero Blanco, de premier en verwachte opvolger van Franco, die werd vermoord door de Baskische afscheidin­gsbeweging ETA in 1973. ‘Ik begrijp niet waarom de producente­n van cava geen monument voor hem oprichten', tweette Arkaitz. ‘Toen de ETA hem opblies, hebben er heel wat kurken geknald’.

Twitter als je durft

Arkaitz werd vrijgespro­ken in eerste aanleg en in hoger beroep, omdat de rechtbank oordeelde dat hij, rechtstree­ks noch onrechtstr­eeks, had aangezet tot terrorisme. Maar het ging ook niet echt om zijn persoon, vertelde Arkaitz aan Amnesty Internatio­nal. Het echte opzet is volgens hem mensen twee keer te laten nadenken voor ze online kritiek geven of een dissidente mening uiten.

Arkaitz is maar een van de vele voorbeelde­n die Amnesty Internatio­nal (AI) aanhaalt in een rapport onder de veelzeggen­de naam ‘Twitter dan… als je durft’. En niet alle betrokkene­n hadden het geluk om, zoals Arkaitz, vrijgespro­ken te worden. Er wordt zo een kli

Er wordt een klimaat van angst gecreëerd, waardoor journalist­en, comedians, artiesten aan zelfcensuu­r gaan doen

maat van angst gecreëerd, waardoor niet alleen twitteraar­s, maar ook journalist­en, comedians, artiesten en zelfs poppenspel­ers aan zelfcensuu­r doen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bleek gisteren de bezorgdhei­d van AI te delen. Het verwierp, los van het AIrapport, de veroordeli­ng van twee Catalaanse separatist­en die in 2007 een foto van de toenmalige koning Juan Carlos verbrand hadden. Zij moesten allebei 2.700 euro boete betalen om uit de cel te blijven. Volgens het Hof was de verbrandin­g van de foto geen aansporing tot haat, en evenmin een aanval op de persoon van de koning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium