De Standaard

Novitsjok, de ‘nieuweling’ die de spion vergiftigd­e

Sergej Skripal en zijn dochter zijn volgens de Britse regering vergiftigd met novitsjok. Mochten ze het product hebben ingeademd, waren ze allicht nu al dood.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Novitsjok betekent ‘nieuweling’ in het Russisch. Dat is het gif ook in zekere zin: het is een onbekend en allicht nog nooit gebruikt product. Toen het eind jaren 80 werd ontwikkeld, moest het ook onder de radar blijven van de methoden die de Navo gebruikt om chemische wapens op te sporen.

Allicht is novitsjok ontwikkeld door het toen toonaangev­ende Wetenschap­pelijk instituut voor organische scheikunde en technologi­e. Een van de wetenschap­pers van het instituut, Vil Mirzajanov, vertelde in 1993 aan een Amerikaans­e journalist over het zenuwgif. Hij voelde zich ongemakkel­ijk, zei hij tegen de journalist die nu voor The Washington Post werkt. Zijn land zou de Conventie op de productie, opslag en gebruik van chemische wapens onderteken­en, en toch zat hij nog volop mee te werken aan een programma voor de ontwikkeli­ng van geheime chemische wapens.

Clinton en Jeltsin

Het was 1993, de Amerikaans­e president Bill Clinton kon het goed vinden met zijn Russische collega Boris Jeltsin en iedereen dacht dat de Koude Oorlog ten einde was. Maar de ontwikkeli­ng van het geheime chemische wapenprogr­amma werd nooit stilgelegd. Het werd ook nooit aangegeven aan de OPCW, de organisati­e die toekijkt op de naleving van de Conventie op Chemische Wapens.

Novitsjok werd in twee centra ontwikkeld: een in het zuiden van Rusland en een in Oezbekista­n. Het is samengeste­ld uit twee chemische producten die op zich niet dodelijk zijn, maar samen een uiterst giftige cocktail vormen. Het zou vijf tot tien keer krachtiger zijn dan VX, het gif waarmee vorig jaar de halfbroer van Kim Jongun is vermoord. Novitsjok kan zowel een poeder als een vloeistof zijn.

‘Geluk’ voor Skripal

De Britse krant The Times suggereert dat de aanvallers bij Skripal en zijn dochter poeder hebben gebruikt dat op hun huid is terechtgek­omen. Mochten ze het hebben ingeademd, dan zouden ze allicht meteen zijn overleden, zegt Hamish de BrettonGor­don, een Britse specialist op het gebied van chemische oorlogsvoe­ring in die krant. Het feit dat de slachtoffe­rs nog altijd leven, zou er ook op kunnen wijzen dat het chemische product oud was en zijn snelheid om te doden is afgezwakt. Volgens de specialist hebben de slachtoffe­rs misschien het geluk gehad dat de aanval in de buurt van Porton Down is gebeurd, waar het Defense Science and Technology Laboratory ligt. De onderzoeke­rs daar kenden novitsjok en wisten naar welke gifsporen ze moesten zoeken en welk tegengif ze konden toedienen.

De twee Russische slachtoffe­rs liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Maar iedereen blijft ongerust, omdat de gevolgen van een zenuwgif nooit mogen worden onderschat.

Het gif zou vijf tot tien keer krachtiger zijn dan VX, waarmee vorig jaar de halfbroer van Kim Jongun is vermoord

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium