De Standaard

Lara Croft is niet meer wat ze geweest is

Film Alicia Vikander treedt in de voetsporen van Angelina Jolie, maar dan met langere broek.

- JEROEN STRUYS

Tomb raider Van: Roar Uthaug

Met: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu (118 min.)

Lara Croft was, zeker in de gamewereld, een zeldzame vrouwelijk­e actieheld. Maar ze werd ook opgevoerd als een lustobject. Tomb raider serveerde het soort emancipati­e waar bleke nerdjonget­jes eind jaren 90 nat van droomden. Een verfilming van de game in 2001 herhaalde dat beeld en katapultee­rde Angelina Jolie tot in het pantheon van de supersterr­en.

Vijf jaar geleden kreeg de gamereeks een succesvoll­e herstart, die nu de basis vormt voor een verfilming met Alicia Vikan der in de hoofdrol. Net als Jolie toen is ook zij een gewaardeer­de actrice met een Oscar voor beste bijrol op de kast – Jolie voor Girl, interrupte­d; Vikander voor The Danish girl. Vikander torst veel minder het imago van seks bom, maar dat hoefde niet meer. Je kan nu immers ook games en films verkopen met heldinnen zonder hen te erotiseren. In de cinema werd de weg geplaveid door young adultfilms als The hunger games en Divergent. De hotpants werden ingeruild voor een lange broek, de behavullin­gen waren niet langer nodig.

De nieuwe Lara Croft is een taaie meid in Londen, waar ze kickbokst en de jongens een les je leert in tegen de richting fiet sen. Die scènes zijn gek genoeg

de momenten waarop de film op zijn sterkst is. Omdat film een medium van emoties en dialogen is? Zou het kunnen?

Daarvoor gaat echter niemand naar Tomb raider: Lara Croft moet op avontuur. Ze reist haar verdwenen vader achterna naar een eiland nabij Japan, waar hij op zoek was naar het graf van de mythische koningin Himiko. Ze krijgt hulp van een knappe Chinese matroos, want gameverfil­mingen moeten vooral het Chinese publiek verleiden, weet men sinds Warcraft.

De games en films over de avontuurli­jke archeologe hebben altijd al de mosterd gehaald bij Indiana Jones, maar dan zonder het plezier van Raiders of the lost ark. Wat Spielberg wel wist, en Hollywood niet meer, is dat actie je onbewogen laat zonder een goed verhaal en zonder emotie. Daarin zijn films heel andere beestjes dan games.

 ?? © rr ?? Lara Croft in Hongkong.
© rr Lara Croft in Hongkong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium