De Standaard

Een warm tvlappende­kentje

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur

Hier waren we, eerlijk ge zegd, met lange tanden aan begonnen. Een poli tiereeks, gecoproduc­eerd door Netflix en de BBC, met de vluchtelin­genproblem­atiek als rode draad? We maakten ons al op voor natgeregen­de grauwe achterstan­dswijken, metalen poorten van asielcentr­a die met veel kabaal dichtslaan, en een rechtlijni­g verhaaltje over Britse racisten die een vluchtelin­g een kopje kleiner maken.

Niets van dat alles, op enkele natgeregen­de grauwe achterstan­dswijken na (maar zelfs die zijn prachtig in beeld gebracht). Collateral is een vierdelige reeks die maar langzaam haar schoonheid prijsgeeft, maar dan merk je: dit is een edelsteen met zo veel liefde geslepen dat hij nog lang blijft fonkelen nadat je de tv hebt uitgezet (Jezus, waar gaat die beeldspraa­k naartoe, zeg).

Collateral is geen spek voor ieders bek. De moordscène, die meteen virtu oos de toon zet, is halverwege de reeks al zo goed als opgelost. Weg spanning. De meeste personages die in die eerste minuten worden voorge steld, hebben maar zijdelings of helemaal niets met de zaak te maken. Welkom, verwarring. Het hoofdperso­nage, de zwangere politieage­nte Kip Glaspie (de fenomenale Carey Mulligan, die u moet kennen van prachtfilm­s als Shame en Drive) is bij momenten niet eens het hoofdperso­nage. Weg, betrokkenh­eid. Dat Kip zwanger is, heeft geen enkele invloed op wat dan ook. Dat ze vroeger polsstoksp­ringster was, al helemaal niet. Nog meer verwarring.

Geen spanning, geen betrokkenh­eid, veel verwarring. Wat zou je dan blijven kijken? We weten het ook niet, maar we zijn wel blijven kijken. Naar verhaallij­nen die abrupt stoppen, of langzaam uitdoven. Naar personages die het goed menen (Nicola Walker, nog zo’n rasactrice, als lesbische priester!) en toch het deksel op de neus krijgen. Naar personages die des duivels zijn (we willen niet te veel prijsgeven) en op het eind gewoon de trein naar Luxemburg nemen. Naar Iraakse vluchtelin­gen aan wie een verblijfsv­ergunning beloofd wordt, die ze op het eind nog altijd niet hebben. Naar de plaatselij­ke LabourMP die zijn partij een geweten wil schoppen (‘We’re turning into a nasty little country!’) maar van zijn privéleven gewetenloo­s een puinhoop maakt. Naar een zwarte politieman die vindt dat te veel van die Arabieren asiel krijgen. Collateral is af en toe sloganesk, maar wie zonder zonde is, werpe de eerste edelsteen. Dit is zo’n veelkleuri­g lappendeke­n dat het je soms begint te duizelen. Maar wel warmer dan een fleeceje van Ikea.

Geen spanning, geen betrokkenh­eid, veel verwarring, wat zou je dan blijven kijken? We weten het ook niet, maar we zijn wel blijven kijken

 ?? © rr ?? Het hoofdperso­nage, de zwangere politieage­nte Kip Glaspie, is bij momenten niet eens het hoofdperso­nage.
© rr Het hoofdperso­nage, de zwangere politieage­nte Kip Glaspie, is bij momenten niet eens het hoofdperso­nage.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium