De Standaard

Dieselgate is verteerd, toch voor de managers

- DRIES DE SMET In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De managers van Volkswagen hebben opnieuw hun zakken kunnen vullen. Dat zeggen wij niet, het is een uitspraak van de fractielei­der van de Duitse Grünen. Volkswagen draaide in 2017 een uitstekend jaar. De autogroep had vorig jaar 11,4 miljard euro winst. Dat is dubbel zoveel als een jaar eerder. En meer dan in 2014, het laatste volledige jaar voor het begin van Dieselgate. Het gesjoemel kostte Volkswagen ook in 2017 nog handenvol geld – 3,2 miljard, om precies te zijn – maar dat was ‘maar’ de helft van in 2016. Ook de managers mogen zich in de handen wrijven. Zij krijgen samen 50,3 miljoen euro aan bonussen. De topverdien­er is ceo Matthias Müller. Hij krijgt 10,1 miljoen euro.

Met zijn winst wil Volkswagen ambitieus investeren in elektrisch­e wagens. Vanaf volgend jaar zullen Volkswagen en de zustermerk­en ‘haast elke maand’ een nieuw model op batterijen lanceren. Om die te kunnen leveren zullen er tegen 2022 zestien fabrieken zijn die elektrisch­e wagens maken. Vandaag zijn dat er drie.

Tegen 2025 verwacht Volkswagen 3 miljoen elektrisch­e wagens te verkopen. Ter vergelijki­ng: in 2017 brachten de Duitsers 10,7 miljoen wagens – van alle brandstoft­ypes – aan de man. Tesla, dat vorig jaar 102.807 auto’s verkocht en er maar niet in slaagt zijn productie op te drijven, ziet Volkswagen al gevaarlijk in de achteruitk­ijkspiegel opdoemen.

Maar vergis u niet: Volkswagen is naar eigen zeggen niet van plan om halsoverko­p zijn ontwikkeli­ngskosten op te drijven. En het is ook niet van plan om de dieselwage­n op te geven. De dieselverk­oop krijgt – met de dreigende dieselbann­en in steden in het vooruitzic­ht – nochtans rake klappen. Van het marktaande­el van 50 procent blijft over twee jaar nog 35 procent over, voorspelt het onderzoeks­bureau IHS Markit.

Toch geloven de Duitsers nog sterk in de diesel. ‘De diesel zal een renaissanc­e kennen in de niet zo verre toekomst’, voorspelde Müller vorige week op de autoshow van Genève. ‘Omdat mensen die met een diesel reden, zullen beseffen dat het een zeer comfortabe­le manier van rijden was. Zodra de wetenschap dat diesels milieuvrie­ndelijk zijn zich in de hoofden van mensen nestelt, is er geen reden meer om er geen te kopen.’

Dat geloof stoelt op twee inzichten: diesels stoten fors minder CO2 uit dan benzinewag­ens. En het schadelijk­e stikstofdi­oxide, waarvoor Volkswagen sjoemelsof­tware gebruikte, kan sterk gereduceer­d worden.

Dat wist de schade uit het verleden niet uit, maar Volkswagen is niet van plan om die te herstellen. Nochtans zouden de Duitse politici dat wel wensen. ‘Terwijl ze met recordwins­ten en bonussen hun zakken vullen, zal er voor het aanpassen van de huidige dieselwage­ns geen geld zijn’, zegt Anton Hofreiter, fractielei­der voor de Grünen. Bij Die Linke klinkt het: ‘Een hardwareaa­npassing op kosten van het autoconcer­n is de enige mogelijkhe­id om de uitstoot voldoende te vermindere­n.’

Maar dat zijn stemmen uit de oppositie. In Wolfsburg maken ze zich dus voorlopig geen zorgen.

Tegen 2025 verwacht Volkswagen 3 miljoen elektrisch­e wagens te verkopen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium