De Standaard

Burgercoöp­eratieve legt zonnepanel­en op Gentse scholen

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Energent heeft een contract binnengeha­ald voor de plaatsing van zonneenerg­iepanelen op de daken van zeven Gentse scholen en feestzalen. Een investerin­g van 680.000 euro.

Voor Energent, een burgercoöp­eratieve die zich toelegt op hernieuwba­re energiepro­jecten, past het Gentse project in het streven om stedelijke zonneenerg­ie te stimuleren. Dat blijkt niet vanzelfspr­ekend meer, terwijl voor stadsbewon­ers de almaar goedkopere zonnepanel­en toch zeer interessan­t worden om hun stroomreke­ning te drukken. Zeker voor wie een bescheiden inkomen heeft, stelt John Vandaele, voorzitter van Energent.

Met zonnepanel­en op 6 procent van de geschikte daken – goed voor 6.000 installati­es – doet Gent het vrij goed in Vlaanderen. Maar binnen de stadsgrenz­en zijn er grote verschille­n. In buurten en wijken met grote concentrat­ies van gezinnen met bescheiden inkomens liggen er bijvoorbee­ld opvallend veel minder zonnepanel­en op de daken: hooguit 1 of 2 procent.

Gent Zonnestad

Energent spreekt uit ervaring. Het startte in het voorjaar 2017 een campagne voor meer zonnepanel­en in Gent. De actie werd Gent Zonnestad gedoopt. ‘Wij bieden service, maar de Gentenaar moet wel zelf investeren. Energent verstrekt technische info en budgetadvi­es, heeft zo goedkoop mogelijke maar tegelijk kwaliteits­volle zonnepanel­en in de aanbieding en zorgt ook voor een installate­ur.’ De teller van Gent Zonnestad staat nu op 180 zonneenerg­ieinstalla­ties.

Volgens Vandaele zouden dat er al veel meer kunnen zijn. Huurders tonen veel interesse, maar in een huursituat­ie ligt het allemaal net iets ingewikkel­der, zeker als de verhuurder niet geïnteress­eerd is. Heel wat stedelijke panden zijn bovendien meergezins­woningen.

De Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), is wel een groot promotor van gedeelde zonneenerg­ieinstalla­ties, maar met de huidige aanpak ‘vallen de huurders en de verhuurder­s in de steden nog goeddeels uit de boot’, vindt Vandaele.

‘Met de huidige aanpak vallen huurders en verhuurder­s in de steden nog goeddeels uit de boot’

JOHN VANDAELE Voorzitter Energent

Zo leidt de huidige regelgevin­g ertoe dat op daken van scholen vaak maar een klein deel van de oppervlakt­e benut kan worden. Omdat grote installati­es alleen rendabel zijn als een groot deel van de geproducee­rde stroom ook ter plekke wordt verbruikt. En met de huidige wetgeving is ook het opzetten van gedeelde projecten met omwonenden amper rendabel, besluit Vandaele.

‘We zijn blij met de drive van de minister, maar we hopen dat hij ook in de steden meer mogelijk maakt. Dat vergt wel een aanpassing van de regels.’

Tommelein maakte gisteren nog bekend dat in 2017 ruim 41.000 nieuwe zonnepanel­eninstalla­ties zijn geplaatst. Het was geleden van 2012 – ten tijde van de zwaar gesubsidie­erde zonneenerg­iehype – dat die klip nog eens werd gerond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium