De Standaard

Honderd Vlaamse ondernemer­s moeten helikopter­les terugbetal­en

-

Zowat honderd Vlaamse ondernemer­s moeten duizenden euro’s aan subsidies terugstort­en die ze onterecht aangevraag­d en verkregen hadden om helikopter­lessen te volgen. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (NVA) vordert in totaal 332.718 euro terug.

‘Bent u de files beu? Volg een helikopter­opleiding en vlieg boven de files naar uw bedrijf.’ Verschille­nde helikop terscholen maakten vorig jaar met die boodschap reclame bij ondernemer­s. Ze organiseer­den infodagen, om mensen aan te sporen om het woonwerkve­rkeer per helikopter af te leggen: ‘Wie in de file staat, verliest tijd en geld.’

Omdat helikopter­vluchten best prijzig zijn, boden de scholen zelf een oplossing. De ondernemer­s konden met hun hulp tot 15.000 euro sub sidies aanvragen bij de KMOportefe­uille.

Dat Vlaamse instituut levert subsidies aan bedrijven om opleidinge­n te organisere­n voor hun personeel. ‘De opleiding moet een meerwaarde zijn voor het bedrijf’, verduideli­jkt het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. ‘De zaakvoerde­r snel in zijn firma krijgen, is dat niet.’

Vlaams minister van Economie en Werk Philippe Muyters (NVA) beval vervolgens een audit. ‘In totaal werden 144 dossiers ingediend. Bij 101 werd vastgestel­d dat de opleiding niet gericht was op de kernproces­sen van de ondernemin­g’, stelt zijn kabinet. De subsidies worden teruggeëis­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium