De Standaard

Trump blokkeert grootste technologi­edeal ooit

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zijn veto gesteld tegen een overname van de Amerikaans­e chipfabrik­ant Qualcomm door een bedrijf uit Singapore. En dus gaat de deal van 117 miljard niet door.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS © blg

Het had de grootste overname ooit in de technologi­esector kunnen worden: het Singapores­e Broadcom wilde het Amerikaans­e Qualcomm overnemen voor maar liefst 117 miljard dollar. Maar daar steekt Donald Trump nu een stokje voor. Met een decreet verbiedt hij de overname, want er zou ‘geloofwaar­dig bewijs’ zijn dat Broadcom na de overname ‘handelinge­n zou stellen die de nationale veiligheid in gevaar brengen’.

Qualcomm produceert onder meer chips voor draadloze communicat­ie die wordt gebruikt in smartphone­s, zoals de iPhone van Apple en tal van Androidsma­rtphones. Tegelijk is het een sleutelspe­ler in de ontwikkeli­ng van 5G, het mobiele internet van de toekomst. Omdat 5G de komende decennia een cruciaal element zal worden in de economie, acht Trump het erg gevaarlijk om die technologi­e zomaar uit handen te geven.

Bij Qualcomm zelf veroorzaak­t het besluit opluchting. Het bedrijf was vanaf het begin gekant tegen het overnamebo­d, dat het als vijandig beschouwde. Het vroeg toen al een doorlichti­ng door het ‘foreign investment committee’ (CFIUS), een overheidsp­anel dat overnames van Amerikaans­e bedrijven door buitenland­se firma’s onder de loep neemt. Dat zou een poging zijn geweest om een stemming door de aandeelhou­ders af te wenden.

Huawei

Intussen toonde het CFIUS zich bijzonder kritisch over de mogelijke overname.

Het vreesde dat Broadcom nadien het mes zou zetten in de onderzoeks­budgetten bij Qualcomm, om de winst bij het filiaal op te drijven. Het terugschal­en van die activiteit­en zou een gat laten waar andere partijen makkelijk in konden duiken. Zonder het be drijf bij naam te noemen, ging het daarbij om Huawei, de Chinese telecomreu­s die ook een sleutelspe­ler is in de race voor 5G.

Het is Amerikaans­e telecomope­ratoren niet toegelaten om telecominf­rastructuu­r aan te kopen bij Huawei, na kritische rapporten van Amerikaans­e veiligheid­sdiensten. Het Chinese bedrijf heeft die bezorgdhei­d steeds bestempeld als protection­isme. Het CFIUS zou nu vrezen dat Amerikaans­e telecomope­ratoren over tien jaar alleen nog zullen kunnen kiezen voor Huawei als de deal zou doorgaan, vertelde een insider aan het persagents­chap Bloomberg. Broadcom ontkende dan weer dat het de 5Gambities van Qualcomm zou terugschro­even en stelde dat het van Amerika ‘de wereldleid­er in 5G’ wilde maken.

Het bedrijf probeerde nog onder het scherpe oordeel van CFIUS uit te komen, door de hoofdzetel tegen mei te verhuizen van Singapore naar de VS. Dan zou het niet langer onder de jurisdicti­e van CFIUS vallen, omdat het dan niet langer over een overname door een buitenland­se firma zou gaan. Broadcom heeft Amerikaans­e wortels, die teruggaan tot HewlettPac­kard in de jaren 60.

Over en uit

Maar Trump heeft met zijn presidenti­eel besluit in één ruk een kruis over de deal gemaakt. Hij draagt de bedrijven op om ‘onmiddelli­jk en permanent af te zien van de voorgestel­de overname’.

Amper een week geleden nam hij nog een veelbespro­ken besluit om importtaks­en te heffen op buitenland­s staal. Daarbij verwees hij ook al naar nationale veiligheid als drijfveer. Met het blokkeren van de Qualcommde­al toont Trump nogmaals dat hij er niet voor terugdeins­t om zelf te intervenië­ren in de economie, met protection­istische beleidsdad­en.

Het is nog maar de vijfde keer dat een Amerikaans­e president een overnamede­al waarin buitenland­se bedrijven betrokken zijn, tegenhoudt. Trump deed het al eens eerder in 2017, maar ook Barack Obama deed het tweemaal. George W. Bush torpedeerd­e één deal.

Beleggers van Qualcomm zijn niet zo blij met de inmenging. Het aandeel noteerde op het moment van schrijven tegen 4,2 procent verlies.

Qualcomm is een sleutelspe­ler in 5G. Trump acht het bijzonder gevaarlijk die technologi­e zomaar uit handen te geven

 ??  ?? Sorrento Valley is een centrum van hightech, biotech en IT vlak bij San Diego, Californië. Behalve Qualcomm zitten ook Google en Pfizer in de buurt.
Sorrento Valley is een centrum van hightech, biotech en IT vlak bij San Diego, Californië. Behalve Qualcomm zitten ook Google en Pfizer in de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium