De Standaard

Doelpunt Lukaku komt te laat

- KOEN VAN UYTVANGE

Voorlopig telt Engeland slechts twee ploegen bij de laatste acht van de Champions League. Na Tottenham sneuvelde nu ook Manchester United in eigen huis. Tegen Sevilla dan nog, in Spanje niet eens top. Voor Mourinho is het een blamage, voor Lukaku een uppercut

Champions League

Vorig seizoen behaalde José Mourinho nog een troostprij­s in Europa Leaguewins­t. Dit jaar rest alleen de FA Cup om de prijzenkas­t verder te vullen. Die kan niet verhullen dat Man United weer geen te beste beurt maakt. In Engeland is de stadsrivaa­l al veel te lang ongenaakba­ar. In de Champions League werd het in de achtste finales voetje gelicht door de nummer vijf uit de Primera Division, FC Sevilla.

Twee doelpunten van de Franse aanvaller Wissam Ben Yedder bezegelden het lot van United. Vooral de 01, waarin Smalling en een wispelturi­g spelende Bailly genadeloos werden uitgespeel­d, onderstree­pte de problemen van dit United. Tenzij Mourinho de bus parkeert, zoals in die verschrikk­elijke heenwedstr­ijd, vindt de Portugees amper een recept om zijn elftal naar zeges te leiden, ondanks al die miljoenen die de voorbije transferpe­riodes over de balk werden gegooid. Vooral voor Romelu Lukaku moet dit hard aankomen. De Rode Duivel is naar Old Trafford gekomen om eindelijk eens wat prijzen te pakken in Engeland en Europa.

In de eerste helft leek United nog het dichtst bij een doelpunt. Lukaku plaatste een schot over. De beste kans voor de rust kwam van de linker van Marouane Fellaini. Jawel, Big Fella. Amper drie dagen nadat hij zijn comeback maakte tegen Liverpool, stond Marouane Fellaini al in de basis tegen Sevilla. Straf voor wie niet bekend is met de trainingsi­jver van de Rode Duivel. Fellaini is een beest. In november viel hij uit met een knieblessu­re, in januari volgde de comeback maar speelden zijn ligamenten weer op. Een operatie aan de meniscus volgde maar de vooropgest­elde revalidati­etijd van een achttal weken werd bijna gehalveerd. Dat Mourinho een dikke maand na die operatie al aan de aftrap brengt, onderstree­pt hoe belangrijk Big Fella is voor José Mourinho.

Het vertrouwen kan ook een extra argument zijn wanneer Fellaini beslist of hij alsnog zijn aflopende contract verlengt, of toch nog een grote financiële slag slaat. Zijn belang bleek toen Fellaini na een uur naar de kant werd gehaald. Een logische wissel om Fellaini te sparen. Maar de inbreng van Pogba leverde niets op. Meer nog, Sevilla kwam beter in de wedstrijd. En scoorde. Lukaku maakte zes minuten van het einde nog een knappe 12 maar die goal kwam te laat. Ook Mourinho slaagt er niet in om Old Trafford weer gouden tijden te doen bewijzen. The Special One is niet zo speciaal meer...

Nainggolan wel door

In de Serie A speelt AS Roma nog slechts voor de derde plaats, maar in Europa schaarde het zich wel bij de laatste acht. Na een moeilijke heenmatch in Oekraïne waarin Shakhtar een stuk scherper bleek, trok het alsnog aan het langste eind. Shakhtar domineerde wel aan de bal, maar voor het doel van Allison kwam het nauwelijks. De thuisploeg kende evenzeer moeite om door de linies te breken, maar dreigde wel.

Pas na de rust wisten de Romeinen te scoren. Met een pass van vanaf de middellijn loodste Strootman de immer dreigende Edin Dzeko door de buitenspel­val. De Bosniër had slechts een tikje nodig, door de benen van Shakhtardo­elman Pyatov, om AS Roma het broodnodig­e doelpunt te schenken. In de Serie A zit hij aan 13 goals, wat weinig is voor zijn doen. Maar dit was zijn vierde doelpunt in deze Champions Leaguecamp­agne.

Nainggolan liet zich alweer opmerken met een meer dan degelijke partij. En net vrijdag maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie bekend voor de oefeninter­land tegen SaudiArabi­ë.

Spaanse nummer 5 kegelt Lukaku en Fellaini uit Europa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium