De Standaard

Koester ouders die bewust een school kiezen

-

Ik ben voorzitter van vijftien katholieke scholen. Onze basisschol­en zijn in de stad Antwerpen gebonden aan de inschrijvi­ngen per computer, waardoor ouders kamperen aan de schoolpoor­ten. We laten ze binnen in de sportzaal.

Ouders kiezen bewust voor een school met een project dat het best aansluit bij de opvoeding die zij hun kind willen geven. Daarvoor willen ze zelfs een dag of meer kamperen. Zij kiezen voor een school waarvan zij denken dat hun kind er de beste opleiding zal krijgen, waar zij zelf een gelukkige jeugd hebben beleefd of waar hun ouders zich sterk in engageerde­n. Ouders die een school kiezen voor een bepaalde cultuur of opvoedings­project moeten worden gekoesterd. Het betekent dat ze betrokken willen zijn.

Veel ouders krijgen nu een school toegewezen die ze niet kennen en ook niet willen. Dit leidt tot problemen met het schoolregl­ement, het opvoedings­project, de kledingvoo­rschriften en geïntegree­rde godsdienst­lessen.

Directeurs ervaren daarnaast ook een grote administra­tieve last bij de inschrijvi­ngsprocedu­re. Een schooldire­cteur uit mijn omgeving liet me weten dat je als school via de computer een lijst krijgt met de te realiseren inschrijvi­ngen, meestal twee weken na de paasvakant­ie. Als directeur, secretaria­at en zorgcoördi­nators doe je dan niets anders meer dan inschrijve­n.

Doordat er wachtlijst­en ontstaan, begint er na de inschrijfp­eriode een carrousel van verschuivi­ngen. Veel ouders krijgen toch een plaats in de school van voorkeur en schrijven zich uit. Er komt een nieuwe plaats vrij bij ons, waardoor je weer naar andere ouders op de wachtlijst moet bellen. Dit alles duurt tot en met oktober. Als je de ouders niet te pakken krijgt, moet je enkele keren contact opnemen. Je moet alles noteren en bewijzen. De wachtlijst voor de instappers van 2,5 jaar geldt het hele schooljaar: zodra er een kind niet komt opdagen, moet de volgende op de lijst worden gebeld. Zo wordt de administra­tieve last van scholen nog maar eens verhoogd.

Het inschrijvi­ngsbeleid zou gediend zijn met de volgende basisregel: goed werkende scholen hebben het vertrouwen van ouders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium