De Standaard

Rusland test hoe hecht de banden in het Westen zijn

- GABY HINSLIFF Columnist van ‘The Guardian’.

Het stilzwijge­n van Trump over de mogelijke Russische betrokkenh­eid spreekt boekdelen

Met de vergiftigi­ng van Sergei Skripal en zijn dochter tast Rusland opnieuw de grenzen af, schrijft GABY HINSLIFF. Het zal ongetwijfe­ld lessen trekken uit de reactie van GrootBritt­annië en zijn bondgenote­n.

Met zulke vrienden is het niet te verwondere­n dat GrootBritt­annië vijanden heeft. Nog maar twee jaar geleden zou het ondenkbaar geweest zijn dat het Witte Huis op zo’n manier reageerde op wat eigenlijk een aanval met chemische wapens op Britse bodem is: nukkig vermijden iemand met de vinger te wijzen. Maar zover is het deze week dus gekomen. De voormalige Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Rex Tillerson, deed zijn best om de leegte van de oppertwitt­eraar op te vullen door Rusland te beschuldig­en van ‘schandalig gedrag’. Maar het stilzwijge­n van Donald Trump zelf over de mogelijke Russische betrokkenh­eid spreekt boekdelen, als je bedenkt hoe hij tekeer gegaan zou zijn als IS ervan verdacht zou worden een dodelijk zenuwgas te verspreide­n in een Engels marktstadj­e.

Spoor van broodkruim­els

En daar ligt dus het probleem. Het spoor van broodkruim­els dat achtergela­ten werd door de aanvallers van Sergei en Julia Skripal – een gif dat zo zeldzaam is en zulke specifieke kenmerken heeft dat het altijd naar Moskou zou leiden – lijkt steeds meer op het chemische equivalent van die brutale uitstapjes die Russische gevechtsvl­iegtuigen af en toe in het Britse luchtruim maken. Daarmee tasten ze de verdedigin­g van de vijand af. Ze steken iets op uit zijn reactie en passen hun strategie daaraan aan. En als de Russen deze keer meer de politieke vastberade­nheid van het Westen wilden testen dan het militaire vermogen, dan hebben ze nu een antwoord. Hoever kunnen ze het drijven? Verder dan de historisch­e bondgenote­n van de VS zich willen voorstelle­n, zo lijkt het.

In dat verband lijkt de discussie over de parlementa­ire reactie van Jeremy Corbyn op deze crisis, en of die al dan niet onbezonnen was, zo goed als futiel. Het was verstandig­er geweest als een vriendelij­k en minder prominent lid van het Lagerhuis een vraag had gesteld over het Russische geld dat de ronde doet bij de partij van de Tories, zodat Corbyn zich meer als een politicus kon gedragen. Het was zeker verstandig­er geweest de opruiende suggestie dat Theresa May zich op de een of andere manier heeft laten omkopen voor zich te houden, tot duidelijk was geworden welke actie ze van plan is te ondernemen. Zoiets suggereren en tegelijker­tijd aanvoeren dat ze vooral te veel bruggen met Rusland aan het opblazen is, zoals Corbyn leek te zeggen, houdt niet veel steek. Maar Corbyn of de andere parlements­leden van Labour in het algemeen zijn niet de grootste hindernis om tot een

doeltreffe­nde en eensgezind­e reactie te komen. Was het maar zo eenvoudig.

Haviken

De Russen hebben na hun optreden in Syrië al ontdekt dat er zo goed als geen grens is die ze daar niet kunnen overschrij­den, dat er geen oorlogsmis­daad is die zo verfoeilij­k is dat het Westen die niet stilletjes door de vingers ziet, om te vermijden dat het bij een oorlog betrokken wordt die nooit goed kan aflopen. Ze hebben uit Oekraïne geleerd dat het allemaal niet zo vlot loopt bij de Navo en uit het geknoei met de Amerikaans­e verkiezing­en dat de sociale media niet alleen een zegen zijn voor informatie­oorlogsvoe­ring, maar ook dat westerse democratie­ën niet volledig onwrikbaar zijn als ze hun integritei­t verdedigen. Ze hebben ontdekt dat een bezoedelde overwinnin­g nog te verkiezen valt boven een ne derlaag. En nu beginnen ze al onze andere onderlinge banden op de proef te stellen, omdat die hen zouden kunnen hinderen bij hun ambities, zowel relaties die ooit uniek waren als historisch­e bondgenoot­schappen binnen de Europese Unie.

Ze zullen zonder twijfel als haviken speuren naar tekens die erop wijzen dat de Brexit de solidarite­it tussen GrootBritt­annië, Frankrijk en Duitsland aangetast heeft, of dat de EU zich nu meer richt op interne dreigingen, in plaats van die van buitenaf.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium