De Standaard

WILLEKEUR IS EEN NEERWAARTS­E SPIRAAL

- MAARTJE LUIF Maartje Luif is journalist en schrijver. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op woensdag.

Goed nieuws: maar liefst 37 procent van de Belgen heeft voldoende financiële kennis en vertoont over het algemeen verstandig financieel gedrag. Daarmee zit België boven het Europese gemiddelde, dat is een applaus waard. Het slechte nieuws is dat ruim zeven miljoen Belgen óf weinig van geldzaken begrijpen, óf onvoldoend­e financieel bewustzijn aan de dag leggen, óf te weinig anticipere­n op de toekomst. Bij 5 procent van de bevolking is het een combinatie van die factoren, dat zijn de ‘financieel analfabete­n’ (DS 12 maart).

Bij tijd en wijle hoor ik ook bij die groep analfabete­n. Want hoewel ik als hoogopgele­ide redelijk serieus met mijn geld omga, ben ik vaak radeloos als ik probeer chocola te maken van mijn rekeningen, als ik de duistere regels van het zelfstandi­genbestaan wil doorgronde­n of als ik nadenk over hoe ik mens, dieren milieuvrie­ndelijk kan consumeren en toch een zekere spaarzaamh­eid kan betrachten. Ondanks mijn harde werk is mijn inkomen slechts een krets hoger dan de armoedegre­ns, maar ik kom wel rond, op het nippertje. Het zou goed zijn als ik mijn situatie zou kunnen verbeteren, of als ik me beter zou voorbereid­en op slechtere tijden, maar het is twijfelach­tig of me dat zal lukken.

Ik maak mezelf altijd wijs dat ik mijn armoede zelf heb gekozen. Ik kies er zelf voor een slecht betaald beroep uit te oefenen, ik bepaal zelf de prioriteit­en in mijn uitgavenpa­troon, ik heb zelf besloten als zelfstandi­ge door het leven te gaan en ik neem zelf op gezette tijden vrijaf om te voorkomen dat ik mentaal of lichamelij­k kopjeonder ga. Daarmee leg ik alle verantwoor­delijkheid bij mij, want dat spelden we elkaar en onszelf op de mouw: wat er ook gebeurt, je hebt het allemaal aan jezelf te danken.

Gelukkig vond ik troost in een onlangs gepublicee­rde paper over de willekeur van succes. De onderzoeke­rs stellen dat de mensen die de grootste financiële successen boeken, niet de mensen zijn met de meeste talenten, maar de mensen met het meeste geluk – wat dan wel geen nieuwe bewering is, maar volgens de academici in kwestie wel voor het eerst bewezen kon worden.

Daarbij komt dat de duivel altijd op de grootste hoop schijt, want de maatschapp­ij investeert meer in succesvoll­e mensen, waardoor financiële rijkdom behalen niet alleen een loterij is, maar ook nog eens een razend oneerlijke loterij. De winnaar krijgt boven op de winst een gratis lot mee voor de volgende trekking.

De onderzoeke­rs zeggen te hopen dat ze met hun publicatie het ‘naïeve meritocrat­ische denken’ kunnen beteugelen: het idee dat rijke mensen rijk zijn, omdat ze nu eenmaal erg goed zijn in wat ze doen. Ook die kritiek op de meritocrat­ie is niet nieuw. In België tekenen armoede en rijkdom zich steevast af langs dezelfde krijtlijne­n: vrouwen zijn armer dan mannen, zwarte mensen zijn armer dan witte, mensen met een beperking hebben minder financiële draagkrach­t dan mensen zonder, en ga zo maar door. De verklaring voor die verschille­n ligt niet in de talenten van de fortuinlij­ke groepen, maar in het feit dat we meer kansen bieden aan de mensen die lang en breed op voorsprong staan.

Zo bekeken is willekeur een neerwaarts­e spiraal en geluk het juiste pigment, een goede gezondheid, de juiste genen, een welgesteld­e afkomst, een veilige kindertijd en een geacceptee­rd geloof, om maar wat te noemen. Allemaal zaken die grotendeel­s beïnvloed kunnen worden door de mensen die de verdeling van kennis, geld en macht in handen hebben.

Want geluk mag dan willekeuri­g lijken, het is onderhevig aan machtsverh­oudingen die je niet oplost door financiële opvoeding in de eerste graad van het middelbaar verplicht te maken, zoals minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft besloten. En ook niet door ons, zeven miljoen Belgen, aan te sporen om beter ons best te doen om ambtelijke brieven en ondoorgron­delijke dienstverl­eners te begrijpen, maar wel door het om te draaien: als het probleem niet individuee­l maar structuree­l is, hoe kunnen we de structuur veranderen?

Want ik had een ruime voldoende voor economie toen ik van school kwam, en ik verdien al mijn hele zelfstandi­genbestaan elk jaar meer. Maar mijn zelfredzaa­mheid is niet opgewassen tegen de geniepige verzwaring­en van het rouletteba­lletje dat mijn financiële wel en wee bepaalt.

Ik maak mezelf altijd wijs dat ik mijn armoede zelf heb gekozen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium